Το ECOSOC αποφάσισε με 29 ψήφους υπέρ, 16 αποχές και 8 ψήφους κατά, την αποβολή της Τεχεράνης από αυτό το όργανο για το υπόλοιπο της θητείας του έως το 2026, μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος που υπέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κείμενο «εκφράζει σοβαρή ανησυχία όσον αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία υπονομεύει συνεχώς και καταστέλλει όλο και περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα – ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών – κυρίως το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης, συχνά με υπερβολική χρήση βίας». Ως εκ τούτου, η ECOSOC «αποφασίζει να αναστείλει με άμεση ισχύ την ιδιότητα του μέλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών, για το υπόλοιπο της θητείας της έως το 2026».

H πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαρακτήρισε το CSW το κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. «Δεν μπορεί να κάνει το σημαντικό του έργο εάν υπονομεύεται από μέσα», είπε. «Η ένταξη του Ιράν αυτή τη στιγμή είναι μια άσχημη κηλίδα στην αξιοπιστία της Επιτροπής», προσέθεσε, ενώ επαίνεσε τους Ιρανούς ακτιβιστές.

Ανέφερε ότι η Mahsa Amini συνελήφθη από την «αστυνομία ηθικής» στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, στις 13 Σεπτεμβρίου, η οποία την κατηγόρησε ότι φορούσε ακατάλληλα τη μαντίλα της, προσθέτοντας ότι η νεαρή γυναίκα φέρεται να ξυλοκοπήθηκε στο δρόμο για την κράτηση, επεσε σε κώμα και πέθανε τρεις μέρες αργότερα. «Ξέρουμε ότι σκοτώθηκε για το έγκλημα ότι είναι γυναίκα. Και για πάρα πολύ καιρό, πολύ συχνά, αυτό δεν ήταν κάτι τόσο ασυνήθιστο στο Ιράν», κατέληξε.

Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα σχετικά με την αποβολή του Ιράν από την Επιτροπή για τη Θέση των Γυναικών του ΟΗΕ:

«Την περασμένη Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, σε συνέχιση των μονομερών και βάναυσων κυρώσεων της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του ιρανικού έθνους, με τις προσπάθειες και τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της, ακυρώθηκε η ένταξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τη Θέση των Γυναικών και αφαιρέθηκε από τις γενναίες Ιρανές γυναίκες η ευκαιρία για αποτελεσματική συμμετοχή στην εν λόγω επιτροπή.

Οι ΗΠΑ, όχι μόνο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στο Ιράν, αλλά από την περσινή ψηφοφορία για την ένταξη του Ιράν στην Επιτροπή για τη Θέση των Γυναικών, ήταν κατά της ένταξης και είχαν καταβάλει μεγάλες προσπάθειές προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο η πλειοψηφία των μελών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC), στήριξε την ιρανική υποψηφιότητα και οι προσπάθειες αυτές δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Ως εκ τούτου, η Αμερική εκμεταλλεύτηκε τις πρόσφατες εξελίξεις του Ιράν για να πετύχει τον πρωταρχικό της στόχο.

Η υιοθέτηση του αμερικανικού ψηφίσματος κατά του Ιράν για την αποβολή από την Επιτροπή της Θέσης των Γυναικών, είναι μια εχθρική και απόλυτα πολιτική ενέργεια, χωρίς νομική βάση που δημιουργεί μια παραπλανητική πρακτική. Με αυτή την ενέργεια παραβιάζονται τα αναφαίρετα δικαιώματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της ιρανικής γυναικείας κοινότητας.
Η παράνομη ενέργεια της αποβολής ενός νόμιμου μέλους της Επιτροπής για τη Θέση των Γυναικών, δημιουργεί εμπόδια στην προώθηση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Αυτή η μεροληπτική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν αποτελεί μεγάλη προσβολή για τις χώρες που ψήφισαν πέρυσι υπέρ της ένταξης του Ιράν στην Επιτροπή για τη Θέση των Γυναικών. Το Ιράν είναι μέλος της Επιτροπής αυτής από το 2011 και στις περσινή ψηφοφορία εκλέχθηκε ως μέλος για τρίτη φορά με 43 ψήφους υπέρ από τα συνολικά 54 μέλη του ECOSOC.

Η ιρανική γυναικεία κοινότητα είναι μια δυναμική και ικανή κοινότητα η οποία πάντα αγωνίζεται για την πρόοδό της και θα συνεχίσει να το κάνει στο επόμενο διάστημα.

Η επιβολή του ψηφίσματος από τις ΗΠΑ, μιας χώρας σύμβολο πολλαπλών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά κατά των έγχρωμων γυναικών, είναι γελοία. Πώς μπορεί μια χώρα που εμποδίζει την αποστολή επιδέσμων για ασθενείς με πομφολυγώδη επιδερμόλυση (Epidermolysis Bullosa) στο Ιράν, να ισχυρίζεται ότι υποστηρίξει τις γυναίκες και τα κορίτσια του Ιράν;

Η στέρηση της ιδιότητας του μέλους του Ιράν στην Επιτροπή για τη Θέση των Γυναικών είναι ένα σημάδι του φόβου της Αμερικής για την παρουσία ανεξάρτητων χωρών με ανώτερη σκέψη και ικανότητα εννοιολόγησης στους διεθνείς θεσμούς και όργανα.

Η Αμερική συμπάσχει απατηλά με τις Ιρανές γυναίκες. Ο Λευκός Οίκος και το Μέγαρο των Ηλυσίων και άλλοι κύκλοι σαν αυτούς, έχουν μετατραπεί σε τόπους συγκέντρωσης αποτυχημένων γυναικών που καταχρώνται το όνομα του Ιράν και του ιρανικού λαού.

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες στέρησαν από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν την ιδιότητα μέλους στην Επιτροπής για τη Θέση των Γυναικών, προκειμένου να εμποδίσουν το Ιράν να απολαμβάνει τα νόμιμα δικαιώματά του και να εκφράζει τις απόψεις του στον τομέα των γυναικών, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, θα αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες στα διεθνή φόρα για να εκφράσει τις θέσεις αρχής της χώρας».