X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αποζημίωση 29 εκατ. δολ. σε καρκινοπαθή για την Johnson & Johnson

Στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 29 εκατ. δολ. σε μία καρκινοπαθή από την Καλιφόρνια που είχε στραφεί κατά της Johnson & Johnson (J&J) καταδίκασε δικαστήριο την πολυεθνική, καθώς η γυναίκα ισχυρίστηκε πως ο αμίαντος που περιέχει το ταλκ της εταιρείας της προκάλεσε καρκίνο.
|

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η Τέρι Λίβιτ στο δικαστήριο, η γυναίκα χρησιμοποιούσε τακτικά προϊόντα της J&J στη δεκαετία του 1960 και 1970. Το 2017 διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα, ένα είδος καρκίνου που συνδέεται με την έκθεση στον αμίαντο. Το δικαστήριο αποφάσισε να καταδικάσει την πολυεθνική να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 29 εκατ. δολαρίων στη γυναίκα. Συγκεκριμένα, 24,4 εκατ. στην ίδια, και ακόμα 5 εκατ. δολ. στον σύζυγό της.
 
Οι ένορκοι αποφάσισαν πως η εταιρεία είναι υπεύθυνη για το 98% της ζημιάς που έχει υποστεί η γυναίκα, ενώ η περίπτωση της είναι μόλις μία από τις 13.000 μηνύσεις και αγωγές που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις ΗΠΑ, και σχετίζονται με προϊόντα ταλκ.
 
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, το Reuters αποκάλυψε πως στελέχη της J&J γνώριζε πως το ταλκ και η πούδρα της περιείχαν αμίαντο, τουλάχιστον από το 1971, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, καταδικάστηκε να καταβάλλει πρόστιμο 4,7 δισ. δολ. σε 22 γυναίκες που υποστήριξαν πως η χρήση του γνωστού ταλκ της εταιρείας ήταν υπεύθυνο για τον καρκίνο των ωοθηκών που υπέστησαν. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει πως θα ασκήσει έφεση, όπως ανακοίνωσε και για την περίπτωση της γυναίκας από την Καλιφόρνια.
 
«Σεβόμαστε τη νομική διαδικασία και επαναλαμβάνουμε πως οι ετυμηγορίες των ενόρκων δεν είναι ιατρικά ή επιστημονικά συμπεράσματα για ένα προϊόν» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η J&J, ενώ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τουλάχιστον 12 περιπτώσεις μέσα στο 2019.
 
«Τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία είδαν οι ένορκοι, για άλλη μια φορά αποκάλυψαν τη σοκαριστική αλήθεια των δεκαετιών συγκάλυψης, εξαπάτησης και αποσιώπησης εκ μέρους της Johnson & Johnson» υπογράμμισαν οι δικηγόροι της Λίβιτ.
 
Σύμφωνα με το εκτενέστατο δημοσίευμα της έρευνας του Reuters τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού εξέτασε έγγραφα και καταθέσεις από προηγούμενες δίκες κατά της εταιρείας, τα στελέχη της εταιρείας, οι διαχειριστές ορυχείων, οι επιστήμονες, οι γιατροί και οι δικηγόροι της Johnson & Johnson γνώριζαν πως το ακατέργαστο ορυκτό τάλκη και οι τελικές πούδρες της εταιρείας δοκιμάστηκαν βρέθηκαν «μερικές φορές» θετικές σε μικρές ποσότητες αμιάντου.
 
Όπως ανέφερε τότε το διεθνές πρακτορείο, όλοι αυτοί που γνώριζαν για την ύπαρξη αμιάντου στα προϊόντα της εταιρείας, συζήτησαν για το ζήτημα και γνώριζαν πως να το αντιμετωπίσουν, αλλά δεν το αποκάλυψαν στις ρυθμιστικές αρχές ή στο καταναλωτικό κοινό. Κατά τα έγγραφα που επικαλείται το Reuters, η εταιρεία προσπάθησε επιτυχώς να επηρεάσει τα σχέδια των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ να περιορίσουν τον αμίαντο στα προϊόντα ταλκ, καθώς και την επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις του προϊόντος στην υγεία.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις