Ομιλία έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια του 14ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου, από το αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου, στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου, αναφερόμενος στην ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί σε ακριτικά νησιά, όπως η Λήμνος.
 
«Πρώτο καθήκον μας, είναι η ασφάλεια και η διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο αποσταθεροποίησης και με έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται σε προκλητικές ενέργειες, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτές δεν οδηγούν πουθενά, αλλά σε αδιέξοδο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι, «η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια δύναμη σταθερότητας, αλλά και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας ταυτόχρονα την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και τα άξια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαφυλάττει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».
 
Σχετικά με τη Λήμνο και άλλα παρόμοια νησιά, ο Α.Τσίπρας, υπογράμμισε «το δεύτερο καθήκον, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις ακριτικές περιοχές, με σχέδιο και ιεραρχήσεις, ώστε να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. Αυτή την αρχή, λοιπόν, κάνουμε πράξη με τον θεσμό των περιφερειακών, αναπτυξιακών συνεδρίων και με τη σημερινή επίσκεψη στη Λήμνο, όπου ήρθα για να συζητήσω με τους απλούς πολίτες. Από τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους παίρνει δύναμη για να προχωρήσεις».
 

 «Μετά από οκτώ χρόνια, μπορούμε να αισιοδοξούμε ξανά»
 

Παράλληλα, δήλωσε αισόδοξος σχετικά με την επικείμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο, δηλώνοντας «περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Η χώρα όμως κατάφερε να σταθεί όρθια και χάρη στις θυσίες και τη δύναμη του ελληνικού λαού μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Μετά από οκτώ χρόνια, μπορούμε να αισιοδοξούμε ξανά. Θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια, όχι μόνο τυπικά όταν θα διαβαίνουμε την πύλη της εξόδου από τα προγράμματα, αλλά όταν, αμέσως μετά, θα μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης όσων επλήγησαν από την κρίση».
 
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός περιφέρθηκε στην κεντρική αγορά της Μύρινας, δηλώνοντας «είχα τη χαρά να βρεθώ ανάμεσα στους κατοίκους της Λήμνου σήμερα. Η Λήμνος είναι μια από τις πιο όμορφες και ιστορικές γωνιές της πατρίδας μας», μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

 

Εξοπλιστικά και Αιγαίο 
 

Σχετικά με την εδαφική ακεραιότητα και την κατάσταση στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός της χώρας,  τόνισε, «ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» απευθυνόμενος στο προσωπικό της 130ης Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο.

Επιπλέον, αναφορικά με την Τουρκία, δήλωσε πως «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει».

 
Κλείνοντας την ενημέρωση στην Π.Α, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση 86 αεροσκαφών F-16, ως «ένα πρόγραμμα που με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αέρα», προσθέτοντας ότι, σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη και με την ολοκλήρωση του εκσυγχρονιστικού προγράμματος. Τέλος, επισήμανε ότι ο εκσυγχρονισμός μέσω αυτού του προγράμματος, «θα δώσει τη δυνατότητα, τα αεροσκάφη μας να αποκτήσουν τον τελειότερο εξοπλισμό που θα δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπου κάποιος πιλότος χάνει τον προσανατολισμό του, το σύστημα αυτό να επαναφέρει αυτόματα το αεροσκάφος σε συνθήκες ασφαλούς πλοήγησης».