Για πρωτόγνωρη διαδικασία στον απόηχο της επίταξης δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, σχετικά με την προετοιμασία των ιδιωτικών νοσοκομείων για την παροχή περίθαλψης για κορονοϊό.

Σε δηλώσεις του μετά την επίταξη των δύο κλινικών, ανέφερε ότι «μέχρι το προηγούμενο Σάββατο –και τον Μάρτιο- ο σχεδιασμός ήταν οι ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν ασθενείς non-COVID». «Αυτή τη στιγμή, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία», ενώ σημείωσε ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο και τόνισε ότι στα δημόσια νοσοκομεία έχει γίνει εκπαίδευση, κάτι που δεν έχει συμβεί στα ιδιωτικά.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκάλυψε ότι «ο σχεδιασμός ήταν οι ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν ασθενείς non-COVID», και ότι είχε προταθεί να μεταφέρονται στις ιδιωτικές κλινικές ασθενείς non-COVID από όμορους νομούς, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση δημόσιων νοσοκομείων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου την Παρασκευή στο OPENTV ότι μία από τις κλινικές που επιλέχτηκαν είναι του κύριου Σαραφιανού, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών έκανε λόγο για «τιμωρητική επιλογή» αφήνοντας αιχμές για την ασφάλεια των ασθενών του νοσοκομείου του.

Περαιτέρω, σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Γ. Σαραφιανός εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στις ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς με covid, ενώ σημείωσε ότι οι ιδιωτικές κλινικές είπαν «όχι» στο αίτημα του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μην μεταδοθεί η νόσος σε ασθενείς που νοσηλεύουν ήδη, ενώ τόνισε ότι στα ιδιωτικά θεραπευτήρια είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός.

Εξέφρασε τον φόβο ότι θα υπάρξει μετάδοση όταν υπάρχει ένα μόνο ασανσέρ για ασθενείς με κορονοϊό, νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση αφορούσε τη νοσηλεία non-COVID ασθενών

Σημειώνεται ότι μετά από μήνες καθυστερήσεων και κυβερνητικής άρνησης να ακούσει την αντιπολίτευση για το αίτημα της επίταξης ιδιωτικών κλινικών, με τους κλινικάρχες να αρνούνται μέχρι και την τελευταία στιγμή να συνδράμουν με μειωμένη αποζημίωση στον «πόλεμο» του Covid-19 και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να βουλιάζουν, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προχωράει στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στην πόλη.

Επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη μετά από μήνες κωλυσιεργίας και το «όχι» από τους κλινικάρχες

Ο ιδιωτικός τομέας δεν επιθυμούσε να παραχωρήσει κλίνες, γι’ αυτό και αποφασίστηκε ως ύστατο μέτρο η επίταξη δύο κλινικών, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Την Πέμπτη καταγράφτηκε μία από τις χειρότερες ημέρες από το ξέσπασμα της πανδημίας για νεκρούς, διασωληνωμένους και κρούσματα. Ειδικότερα, καταγράφτηκε νέο ρεκόρ στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα (499). Επιπλέον καταγράφηκαν 59 θάνατοι. Επίσης, ανακοινώθηκαν 3.227 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 774 στη Θεσσαλονίκη και τα 646 στην Αττική.

Μία από τις χειρότερες ημέρες από το ξέσπασμα της πανδημίας για νεκρούς, διασωληνωμένους και κρούσματα