Αρχεία Έπστιν: Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Ο Γιάγκλαντ, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά και επικεφαλής διεθνών θεσμών, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας λόγω των επαφών που είχε στο παρελθόν με τον Αμερικανό χρηματιστή, ο οποίος είχε καταδικαστεί για σεξουαλικά εγκλήματα και πέθανε το 2019 ενώ κρατούνταν σε ομοσπονδιακή φυλακή.
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να είχε προσωπικές και οικονομικές επαφές με τον Έπστιν, μεταξύ των οποίων και αίτημα για εγγύηση σε αγοραπωλησία ακινήτου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η υπόθεση προχώρησε. Παράλληλα, καταγράφονται επισκέψεις και διαμονή του Γιάγκλαντ σε κατοικίες του Έπστιν σε Νέα Υόρκη και Παρίσι, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο οικογενειακού ταξιδιού στο ιδιωτικό νησί του Έπστιν, σχέδιο που τελικά δεν υλοποιήθηκε.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί θεσμικά προκειμένου να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης η άρση της ασυλίας που διατηρεί ο Γιάγκλαντ λόγω της προηγούμενης θητείας του ως γενικού γραμματέα του Οργανισμού, ώστε να διευκολυνθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.