Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι «μετά από μήνες εξαιρετικά περιορισμένης δράσης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες σειρά πολιτικών για να ενισχυθεί η εύθραυστη οικονομία της Eυρωζώνης και να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός, πολιτικές που ωστόσο ενδέχεται να την αποδυναμώσουν ακόμη περισσότερο».
 
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι «αν η ΕΚΤ είχε προβεί στις ίδιες δράσεις νωρίτερα, τα θετικά αποτελέσματα θα ήταν ενδεχομένως εμφανέστερα. Όμως πλέον οι αποδυναμωμένες ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται κατεπειγόντως αυξημένη βοήθεια.
 
 

Ελάχιστες ελπίδες για ανάκαμψη
 

Οι κυβερνήσεις θα πετύχαιναν τόνωση της οικονομίας μέσω των αυξημένων δαπανών σε δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο η πλειοψηφία των κρατών-μελών της ευρωζώνης πράττουν ακριβώς το αντίθετο, περικόπτοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας τους φόρους, υπακούοντας στα μέτρα λιτότητας που απαιτούν Γερμανία και ΕΕ. Έως ότου αυτές οι πολιτικές αλλάξουν, υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες για σθεναρή οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη».
 
Παράλληλα, σε ανταπόκριση από την Φρανκφούρτη, σημειώνεται πως «παρότι οι διεθνείς αγορές χαιρέτησαν τα μέτρα, παρουσιάζοντας ευρεία άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών, αβέβαιο είναι αν τέτοιες προσπάθειες θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε μακροχρόνιο επίπεδο. Και αυτό, γιατί αφενός το αρνητικό επιτόκιο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε τόσο μεγάλη έκταση, αφετέρου επειδή η ΕΚΤ απέφυγε να χρησιμοποιήσει το “δυνατότερο όπλο” της, τη μαζική αγορά ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών πρϊόντων στο πλαίσιο “ποσοτικής διευκόλυνσης”».