Να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών και να λάβει μέτρα καλεί την κυβέρνηση ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εν όψει πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες δέκα ημέρες και ζητά να κηρυχθούν ως αργίες οι κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως η Δευτέρα 2 Αυγούστου, προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την «αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την επικράτεια, καθώς η υπερφόρτωση του δικτύου θεωρείται δεδομένη» από την ΔΕΗ και την πρόβλεψη για ανοιχτούς κλιματιζόμενους χώρους από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους θα μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί. Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία αιφνιδιασμού. Οφείλουμε έγκαιρα να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στις συνέπειές της. Κυρίως όμως, να δράσουμε με σχέδιο, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που την προκαλούν» καταλήγει ο Αλ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι σε έκτακτη ανακοίνωσή της η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, που θα έχει μεγάλη διάρκεια, περίπου μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με μικρή απόκλιση ανάμεσα στην ελάχιστη και μέγιστη θερμοκρασία.

«Παρότι η κορύφωση του καύσωνα προβλέπεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον  μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών  ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις  περισσότερες περιοχές» επισημαίνει η ΕΜΥ.

Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων και των εργαζόμενων, «ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι “τελικής πτώσης”, εκμεταλλευόμενη και την αντεργατική νομοθεσία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας» ζητά με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, επισημαίνοντας τον επιτακτικό χαρακτήρα των παραπάνω μέτρων, καθώς το νέο κύμα καύσωνα συμπίπτει με νέα έξαρση της πανδημίας.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «απαιτείται μ’ ευθύνη του ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και της εργοδοσίας να γίνουν πράξη τα αιτήματα των σωματείων, όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες, όπως η διακοπή εργασιών σε εξωτερικούς και θερμικά επιβαρυμένους χώρους, χωρίς απώλεια αποδοχών, διαλείμματα, κατάλληλα κλιματιζόμενοι χώροι ανάπαυσης, παροχή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας κλπ» ενώ προτάσσει το αίτημα της δημιουργίας περισσότερων κλιματιζόμενων χώρων στους δήμους και της αύξησης των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πράγμα άλλωστε αναγκαίο για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας.