«Η σύνοδος πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, που επισφράγισε την ήττα της ολέθριας 20χρονης ιμπεριαλιστικής επέμβασης και κατοχής στη χώρα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό του Αφγανιστάν, που αντιμετωπίζει νέα μεγάλα προβλήματα με το καθεστώς των Ταλιμπάν, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση και επιβουλή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν την συμμετοχή του ελληνικού κράτους στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, την στρατιωτική αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών ως «εισβολείς» στα πλαίσια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όπως και την συγκρότηση ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων άμεσης επέμβασης.

Καταγγέλλεται ακόμα η «υπογραφή της νέας 5χρονης συμφωνίας «Αμυντικής Συμμαχίας» μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ, με την οποία παραχωρούνται νέες βάσεις στις ΗΠΑ και μετατρέπεται ακόμη περισσότερο ολόκληρη η ελληνική επικράτεια σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεκπαιδεύονται για να συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά στους βρόμικους πολέμους τους».

Στα Προπύλαια καλούν επίσης το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, όπως και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, που δεν υπέγραψαν το κοινό κείμενο.

Στο ίδιο μέρος απευθύνει κάλεσμα και ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (Π.Α.Κ.Σ.), ο οποίος καταγγέλλει την συνεδρίαση του ανώτερου οργάνου της ευρωατλαντικής συμμαχίας, που αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων όλων των κρατών-μελών, και το οποίο αναμένεται να συζητήσει τους νέους «στρατηγικής σημασίας» ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που απορρέουν από την ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030».

Το νέο αυτό δόγμα πολέμου του ΝΑΤΟ που υπερψηφίστηκε από τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, στην Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη στις Βρυξέλλες, προβλέπει την Ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» με επίκεντρο την Ρωσία και την Κίνα, αλλά και την «ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα», με τους ηγέτες των κρατών-μελών να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΑΚΣ.

Ακόμα καταγγέλλει την πενταετή (αντί της συνηθισμένης ετήσιας) επέκταση της Συμφωνίας της Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την οποία δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τις συζητήσεις της για νέες βάσεις σε Σκύρο, Καβάλα και Ξάνθη, για την εγκατάσταση αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων και εξοπλισμού, αλλά και την αγορά έξι επιπλέον γαλλικών μαχητικών «Ραφάλ» εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Αλλαγή χώρου από την ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε) και η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις αμερικανικες βάσεις στην Ελλάδα ανακοίνωσαν την μεταφορά της συγκέντρωσής τους από το Σύνταγμα στο Πάρκο Ελευθερίας (Στάση Μετρό, Μέγαρο μουσικής) στις 7μμ., από όπου θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο λόγος είναι το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας από την αστυνομία στο όνομα της πραγματοποίησης της συνάντησης των Μεσογειακών κρατών, που λαμβάνει χώρα την ίδια μέρα.

Επίσκεψη Δένδια στην Ουάσινγκτον

Στις 14 Οκτωβρίου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την υπογραφή της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement / MDCA).

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί την 5ετή επέκταση της παραπάνω συμφωνίας (γνωστής και ως συμφωνίας για τις βάσεις), με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει «πολύ θετική» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαΐωάννου, παραπέμποντας στις αντίστοιχες δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).