«Ο ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσει στις εκλογές πρέπει να κερδίσει τον μεσαίο χώρο, να στρίψει αριστερά για να κερδίσει το κέντρο, με ριζοσπαστικό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Αυτούς που ενδεχομένως (αδόκιμα) να αυτοχαρακτηρίζονται πολίτες του κέντρου. Άρα ναι πρέπει να κερδίσουμε το κέντρο», συνδέοντας ωστόσο την εν λόγο στόχευση με την Αριστερά, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως «αν θέλουμε να κερδίσουμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά. Με ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Κατά τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα του, «δεν θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να ξαναβρεθούμε σε καρέκλες εξουσίας αλλά για να έχει ανθρώπινες σχέσεις εργασίας, με αξιοπρεπή μισθό και δικαιώματα, για να πάει ο κατώτατος στα 800 ευρώ και να συμπαρασύρει αυτό όλες τις μισθολογικές βαθμίδες». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να αναφερθεί ονομαστικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους υγειονομικούς και τα σχέδια Μητσοτάκη για την αποδόμησή του, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, του αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, αλλά και τη νεολαία, καταλήγοντας πως όλοι οι παραπάνω «ξέρουν» ότι «θέλουμε να νικήσουμε για να στηρίξουμε τα όνειρα και τις ανάγκες τους».

«Ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά για να επιστρέψει η δικαιοσύνη στον τόπο» συμπλήρωσε, καταλήγοντας στην καθαρά προεκλογική στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επόμενο διάστημα, «να πείσουμε ότι όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε και “πώς”: Με ένα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα και υλοποιήσιμό πρόγραμμα και σχέδιο».

Μιλώντας στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη δύο ημέρες νωρίτερα, κατά την έναρξη των εργασιών της, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που «συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας». Παράλληλα, την κατηγόρησε για αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα μέσα στην πανδημία, αντιφάσεις, παλινωδίες, ψέματα, αλληλοαναιρέσεις μεταξύ υπουργών, «καταστροφική διαχείριση, από έναν πρωθυπουργό που αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για να εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε για την πανδημία πως «οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη εκτοξεύτηκαν δίνοντας δυστυχώς στη χώρα μας μια θλιβερή αρνητική πρωτιά». Μίλησε για κατάρρευση νοσοκομείων, απουσία ενίσχυσης του ΕΣΥ, οικονομία που «εξακολουθεί να βουλιάζει μέσα στο ψέμα και τη δημιουργική λογιστική», «συκοφάντηση της επιστήμης» και «πρωτόκολλα που έγιναν κουρέλι», υπουργούς που επέβαλαν αποφάσεις και «πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης για την εξασφάλιση της σιωπής, μην τυχόν και ανοίξουν στόματα που θα αποκαλύψουν το κυβερνητικό ερασιτεχνισμό και την ανικανότητα των αρίστων».

Στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα συνέχισε να βρίσκεται ο Κ. Μητσοτάκης, χρεώνοντάς του «πρωτοφανή αυταρχισμό, lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες, απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, κρυφές συμβάσεις με πολυεθνικές, εγκατάλειψη του καλλιτεχνικού κόσμου, κακοποίηση των μνημείων».

«Με την απόπειρα συγκάλυψης ενός φρικτού σκανδάλου παιδεραστίας, που ανέδειξε όχι μόνο τις αποτρόπαιες πράξεις ενός εκλεκτού του Μαξίμου που μπήκε σε μια καίρια πολιτιστική θέση, αλλά και ένα ολόκληρο σύστημα σήψης και παρακμής» δήλωσε ακόμα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση μίσος για τη νέα γενιά «με τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν πελατεία των κολεγίων, με την κατάργηση του 8ωρου, με τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας, με την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους, λες και εξαγοράζεται η στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του εμβολιασμού, που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να στηρίζουμε»

«Εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια. Έχει τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης» περιέγραψε ακόμα για το προσεχές διάστημα, υποστηρίζοντας πως «έχει ακόμα χειρότερα».

«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί απέναντι στην ελληνική κοινωνία, πιο ώριμοι, πιο ταπεινοί, πιο έτοιμοι από κάθε άλλη φορά» υποστήριξε, «γιατί γνωρίζουμε και τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, μέσα από τη βαθύτατη προγραμματική μας επεξεργασία και το πως θα το κάνουμε». «Είμαστε έτοιμοι να ξανακινήσουμε τη χώρα προς τα εμπρός» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, «για να επιστρέψει στον τόπο μας η δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη στην εργασία, στην οικονομία, στην κοινωνία, στη ζωή». Αφού απαρίθμησε τις βασικές προγραμματικές επεξεργασίες του Συνεδρίου, τόνισε πως «η νέα εκλογική νίκη δεν είναι πιο δύσκολο από αυτά που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα, γιατί η νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι σήμερα το τέκνο της ανάγκης, όπως ήταν η πρώτη φορά Αριστερά το 2015». Είπε ακόμα ότι άλλωστε ποτέ δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ΜΜΕ με το μέρος του και μίλησε για «καλοπληρωμένο προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης» και συστηματική καλλιέργεια «μιας εικόνας καθεστώτος». Υπογράμμισε ωστόσο πως «κάτω από τον αφρό της αμετροέπειας και των ψεμάτων, υπάρχει η πραγματικότητα της ζωής και της πολιτικής μιας βαθιά αναχρονιστικής κυβέρνησης».

Σε αμιγώς προεκλογικό τόνο, στην πρωτολογία του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει κι αρχίζει να αδειάζει, η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου» και «τώρα είναι η στιγμή να ριχτούμε στη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις», σημειώνοντας ότι η πραγματικότητα δεν δίνει χρόνο ούτε χώρο «για αναβολές, δισταγμούς, εσωστρέφεια και προσωπικές στρατηγικές». Ανέφερε ακόμα ότι «η σκληρή αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας θα κριθεί από την οργανωτική μας ετοιμότητα αλλά και από την πολιτική σοβαρότητα, την αυτοσυγκράτηση και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας καθενός από μας, αλλά και όλων μαζί» και κάλεσε «να εργαστούμε ώστε από την Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη να βγούμε πιο ενωμένοι, πιο αποφασισμένοι, πιο αισιόδοξοι. Έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη για τη μεγάλη νίκη. Έτοιμοι για την προοδευτική διακυβέρνηση».