Ταπεινωτική συμφωνία ζητούν οι δανειστές οδηγώντας σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Αποχώρησε από την συνάντηση και ...αναμένει η ελληνική αντιπροσωπεία. Επιμένουν οι "θεσμοί" για μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ΦΠΑ σε βασικά προιόντα. Απορρίπτονται οι ανανεωμένες ελληνικές θέσεις.
Προσωρινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που κάνει αμφίβολο ακόμη και το αν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, δημιουργεί η αδιαλλαξία των δανειστών, που επιμένουν σε ταπεινωτική συμφωνία!
Συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ελληνική πλευρά αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες κίνηση που πιθανότατα θα δρομολογήσει αλυσιδωτές εξελίξεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δανειστές απαιτούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις καθώς και γεναίες αυξήσεις του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για την ώρα παραμένει άγνωστο αν η πορεία των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί ή θα αναζητηθεί άρση του αδιεξόδου με συνομιλίες στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών για το τρέχον έτος προσεγγίζει τα 4 δις ευρώ αφού ζητείται επιπλέον μείωση συντάξεων κατά 1,8 δις ευρώ ενώ αντίστοιχο ποσο αναζητείται από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ
Συμφωνήσαμε αλλά… δεν δέχονται
Σε δήλωση προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, με την οποία εξήγήσε την απόφαση της ελληνικής πλευράς.
«Η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.
Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.»
Το αδιέξοδο ουσιαστικά επιβεβαίωσε και η ανακοίνωση της Κομισιόν, στην οποία δεν θεωρείται δεδομένο ότι το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Eurogroup αν και εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται:
“O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup. O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα”.
Απαιτήσεις υιοθέτησης μέτρων που συνεχίζουν το μνημόνιο
Ουσιαστικά με την στάση τους οι δανειστές απορρίπτουν ακόμη και τις συμπληρωματικές προτάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και αφορούν σε συγκεκριμένες λύσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την κάλυψη των πρωτογενών πλεονασμάτων. Επίσης καμμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στο ζήτημα του χρέους καθώς και της χρηματοδότησης μέτρων ανάπτυξης. Αυτά τα δεδομένα κάνουν το Μαξίμου να μιλά για απαιτήσεις υιοθέτησης υφεσιακών μέτρων που συνεχίζουν το μνημονιακό πείραμα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη παραμένει στις Βρυξέλλες δηλώνοντας σε πλήρη ετοιμότητα για συνέχιση των επαφών εφόσον συντρέξουν οι προϋποθέσεις.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα» δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ο κύριος διαπραγματευτής του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν, ο οποίος απουσίαζε χθες, Σάββατο, επρόκειτο να συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες.
«Μια συμφωνία σήμερα θα ήταν βεβαίως επιθυμητή. Βρισκόμαστε στα όρια του χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας για να σώσουμε την κατάσταση. Το Eurogroup της Πέμπτης είναι ο τελευταίος σταθμός αυτού του τρένου», επέμεινε ευρωπαϊκή πηγή που ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την άλλη πλευρά Ευρωπαίοι διπλωμάτες χαρακτήριζαν «δύσκολες τις συζητήσεις» που εξελίσσονται αυτή την στιγμή. «Οι θέσεις των δυο πλευρών είναι ακόμα πολύ μακριά η μία από την άλλη. Δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει αποτέλεσμα». Ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.
Νίκος Παππάς: “Χρειάζεται πολιτική λύση για οριστική έξοδο από την κρίση”
«Αποστολή μας είναι η οριστική έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η αποφυγή περιπετειών για όλη την Ευρώπη» τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Προσθέτει ότι «οι προηγούμενες συνταγές δεν το πέτυχαν».
«Η Ελλάδα» τονίζει ο κ. Παππάς «έχει άποψη, προτάσεις, αποφασιστικότητα, να συνεργαστεί με τους εταίρους για να ξεφύγει από την εξοντωτική λιτότητα με βιώσιμο χρέος και κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται πολιτική λύση».
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο Μαξίμου
Ο Πρωθυπουργός καλείται πλέον να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Αν δηλαδή θα δεχθεί τη συμφωνία και θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του προκειμένου αυτή να περάσει από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ή αν θα πει το μεγάλο «όχι», όπως άφησαν χθες ανοιχτό ως ενδεχόμενο κυβερνητικές πηγές, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Οι διαβουλεύσεις στο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες είναι συνεχείς και σε αυτές μετέχει σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο. Οι συζητήσεις έχουν πλέον περάσει στην επόμενη μέρα. Στον τρόπο δηλαδή που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τη συμφωνία. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού στην προχθεσινή σύσκεψη ότι αποκλείεται η προσφυγή στις κάλπες δεν ήταν διόλου τυχαίο.
«Ο χάρτης στη χώρα ξαναγράφεται από την αρχή σε όλα τα πεδία», λέει με νόημα κυβερνητικός βουλευτής για να καταλήξει πως «η τελική νίκη μπορεί να έρθει και μέσα από μικρές ήττες καθώς στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο πλέον καθοριστικός μήνας των τελευταίων ετών για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Προθεσμία μέχρι τη Πέμπτη δίνει το ΔΝΤ
O απόλυτος τρόπος με τον οποίο εκφράσθηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις, για τις αγεφύρωτες διαφορές με την Ελλάδα σηματοδότησε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη συμφωνίας. Οπως εκτιμούν στελέχη του οργανισμού, εδώ στην Ουάσιγκτον, τελευταία προθεσμία είναι το Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα βρεθεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Με την παρέμβαση Ράις έχουμε δομική αλλαγή στάσης», έλεγε χαρακτηριστικά έμπειρος αξιωματούχος στον οποίο απευθύνθηκε η «Κ» για να αποκωδικοποιήσει την εξέλιξη.