Την αναγκαιότητα εμβολιασμού εξέφρασαν η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, και ο καθηγητής ιατρικής του ΕΚΠΑ και πνευμονολόγος, Στυλιανός Λουκίδης.

«Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν»

Η Αθ. Λινού, σε εκπομπή του MEGA, τόνισε πως τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και οι άνθρωποι που μπαίνουν στα νοσοκομεία, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι ανεμβολίαστο. «Νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά» οι εμβολιασμένοι, ανέφερε η καθηγήτρια και σημείωσε πως πρέπει να «μειώσουμε τους φόβους που πλήττουν τους ανεμβολίαστους». Το 95% όσων διασωληνώνονται, είπε χαρακτηριστικά, είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, επεσήμανε πως τα κρούσματα ναι μεν έχουν αυξηθεί, αλλά ο δείκτης θετικότητας έχει σταθεροποιηθεί μεταξύ 3% και 4%, που είναι σοβαρό, καθώς πριν τη μετάλλαξη Δ ήταν στο 1%. Ωστόσο, τα σοβαρά κρούσματα θα προκύψουν από το περίπου 25% ανεμβολίαστων, τόνισε η ειδικός, και είναι πάρα πολλοί νέοι που θα νοσήσουν.

Όσον αφορά τις εγκυμοσύνες και τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν, η καθηγήτρια έκανε σαφές, πως οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν αποφανθεί πως οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να εμβολιαστούν είτε προσπαθούν να μείνουν έγκυες (με την διαδικασία της εξωσωματικής ή μη) είτε είναι ήδη έγκυες. «Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μάλιστα περνούν αντισώματα και στο παιδί» τόνισε και είπε πως είναι παραπληροφόρηση και λάθος το να μην εμβολιάζονται οι νέες γυναίκες. Επίσης, σημείωσε πως: «Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Γι’αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι».

Σχετικά με την τρίτη δόση η καθηγήτρια είπε πως οι μελέτες είναι αντικρουόμενες: «Δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η 3η δόση για το σύνολο», ενώ για την πλατφόρμα που άνοιξε για τις ηλικίες 12-15, τόνισε πως έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια παιδιά και «πάνε καλά και προστατεύονται».

Η Αθηνά Λινού, ξεκαθάρισε επιπλέον πως είναι ένα κομμάτι του πληθυσμού που έχει αδικηθεί, γιατί είτε δεν έχει πρόσβαση στο εμβόλιο είτε δεν έχει επαρκή πληροφόρηση και ανέφερε ενδεικτικά τους φυλακισμένους, τους ρομά ή τους πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς χαρτιά που είναι οι «τελευταίοι» που θα εμβολιαστούν, ενώ είναι αναγκαίο να γίνει εγκαίρως.

«Το 5% με 7% των νοσηλευόμενων είναι εμβολιασμένοι»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Στυλιανός Λουκίδης, τόνισε πως το τέταρτο κύμα, κατά τη γνώμη του, θα συνεχιστεί και θα είναι ένα κομμάτι του καλοκαιριού, αλλά αποτελεί ζήτημα το γεγονός πως τα κέντρα υγείας των νησιών «έχουν ένα ταβάνι» καθώς και το ότι είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν τα πάρτι.

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων ο καθηγητής είπε πως μπορεί να υπάρχει αύξηση των εισαγωγών σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά «μέχρι τώρα οι εισαγωγές δεν είναι πιεστικές και δεν πιέζουν τις ΜΕΘ». Παράλληλα, σημείωσε πως από τους νοσηλευόμενους το 5% με 7% είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρέπει «να αποτυπωθεί αν αυτοί οι άνθρωποι είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ποιο εμβόλιο έκαναν και αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα», αλλά οι μέχρι τώρα αριθμοί δεν είναι αρκετοί για να γίνει μία μελέτη περί αυτών.