Ο Αρμίν Λάσετ, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, και τοπικός πρωθυπουργός της Βορείου Ρηνανίας – Βεστφαλίας, θα είναι και ο υποψήφιος του Κόμματος για την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτέμβρη 2021. 

Η απόφαση, ελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, με 77,5% των στελεχών (31 ψήφοι, των γηραιότερων) να επιλέγει τον Αρμίν Λάσετ, έναντι του Βαυαρού αντιπάλου του, Μάρκους Ζέντερ, που έλαβε εννέα ψήφους, από την «νεανική» και πιο προοδευτική πτέρυγα του κόμματος. 

Στις δημοσκοπήσεις, ο Μάρκους Ζέντερ εμφανιζόταν πρώτος σε δημοφιλία και με διαφορά, ενώ, λόγω της σύγκρουσης Λάσετ- Μέρκελ για την πολιτική των λοκνταουν, φερόταν να έχει και την υποστήριξη της σημερινής καγκελαρίου. 

Η απόφαση θεωρητικώς δεν είναι δεσμευτική, γιατί η κυβερνητική συμμαχία των χριστιανοδημοκρατών περιλαμβάνει και το κόμμα της Βαυαρέζικης Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), με ηγέτη τον Μάρκους Ζέντερ, ωστόσο ο τελευταίος, μετά την απόφαση του CDU, ανακοίνωσε πως θα τη σεβαστεί, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στην εσωκομματική προεκλογική διαμάχη. 

Η συνεδρίαση και ψηφοφορία, δια τηλεδιάσκεψης, έγινε μετά από παρέμβαση του ίδιου του Λάσετ, που ως ηγέτης του κόμματος θέλησε «να ληφθεί επιτέλους μια απόφαση», όπως τόνισε, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η αναποφασιστικότητα των χριστιανοδημοκρατών ήδη τους κόστιζε, ενώ παράλληλα η δημοφιλία του Βαυαρού αντιπάλου του ανέβαινε. Προσκάλεσε μάλιστα και τον Ζέντερ να συμμετάσχει, αλλά ο Βαυαρός πολιτικός αρνήθηκε, αφού είπε πως «δε θα κρατήσει κακία» αν επιλέξουν το Λάσετ. 

Αν και το σύνηθες είναι ο αρχηγός του κόμματος να είναι και υποψήφιος για την Καγκελαρία, ο 60χρονος Λάσετ είχε πρόσφατα συγκρουστεί με την προκάτοχο του στο κόμμα και απερχόμενη καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, για το θέμα των εμβολίων και του ανοίγματος της χώρας και της αγοράς. Στη γραμμή Μέρκελ στάθηκε ο Ζέντερ, ο οποίος και είδε γι’ αυτό τα ποσοστά του να ανεβαίνουν εντυπωσιακά. 

Συγκεκριμένα, ο Αρμίν Λάσετ, έχει ασκήσει πιέσεις για άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού, διαφωνώντας με την πολιτική των λοκντάουν της σημερινής Καγκελαρίου, κάτι που δημιούργησε το χώρο για την εμφάνιση στο προσκήνιο, και μάλιστα ως ιδιαίτερα δημοφιλούς με τους ψηφοφόρους, του Ζέντερ, που, συμφωνώντας με τη Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ μιας «σύντομης αλλά αυστηρής και υπεύθυνης» περιόδου λοκντάουν, συνολικής και για όλα τα κρατίδια. 

Ο Αρμίν Λάσετ θεωρείται βαθιά ευρωπαϊστής, φιλελεύθερος και φιλικότερος της Μέρκελ προς τους μετανάστες και πρόσφυγες. Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και μπορεί να χάσει τις εκλογές.

Οι Χριστιανοδημοκράτες αντιμετωπίζουν εμφανή μείωση της δύναμης τους στις δημοσκοπήσεις, έχοντας πέσει στο περίπου 27%, από άνω του 40 προ πανδημίας, και έχουν για πρώτη φορά να αντιμετωπίσουν υποψηφιότητα από πλευράς των Πρασσίνων, την 40χρονη Ανναλένα Μπέρμποκ. Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων θα είναι πιθανότατα και η μόνη γυναίκα υποψήφια και ήδη τα ποσοστά δείχνουν πως όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι προτιμούν να στηρίξουν την πρώτη υποψήφια στην ιστορία των, ενωμένων πια, Πρασίνων, που στις δημοσκοπήσεις ξεπερνούν ήδη το 21%. 

Η Ανναλένα Μπέρμποκ, που υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από την ενότητα των πολυδιασπασμένων μέχρι πρόσφατα Γερμανών οικολόγων, είναι συμπρόεδρος του κόμματος τα τελευταία τρία χρόνια, και ήταν επί δεκαετίες η υπεύθυνη για θέματα κλιματικής πολιτικής του κόμματος. Θεωρείται πως, αν εκλεγεί, θα προωθήσει εσωτερικά πράσινη ατζέντα και μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων, αλλά και θα επιλέξει πολύ σκληρότερη πολιτική προς τη Ρωσία. 

Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που έρχονται τρίτοι στις δημοσκοπήσεις, είναι ο Όλαφ Σουλτς, που η προσωπική του δημοφιλία εμφανίζεται μεγαλύτερη από αυτή του κόμματος του, καθώς συνδέθηκε, ως υπουργός Οικονομικών, με την «τονωτική ένεση» στις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.