Άρνηση να δοθούν κίνητρα από την κυβέρνηση στις επιχειρήσεις εστίασης ώστε να εγκαταστήσουν μηχανήματα καθαρισμού αέρα εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, που ήρθε στον αέρα σε αντιπαράθεση με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου. Ο κ. Λαζάρου αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση να δοθούν κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργήσουν τους εσωτερικούς χώρους τους και έτσι να σωθούν και θέσεις εργασίας. «Εγώ δεν έχω αντίρρηση για τα μηχανήματα, το ερώτημα είναι ποιος θα τα πληρώσει, ποιος θα μπορέσει αύριο το πρωί; Ήδη ο κορωνοϊός έχει κοστίσει 40 δισ. ευρώ» είπε η κα Μπακογιάννη, μεταφέροντας ευθέως το θέμα σε επίπεδο κυβερνητικών επιλογών και χρηματοδότησης επενδύσεων στην εστίαση για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η γαλάζια βουλεύτρια σχολίασε παλαιότερη δήλωση του κ. Λαζάρου ότι δεν θα κάνει τον αστυνόμο για εμβολιασμένους και μη, λέγοντας ότι «δεν είναι προνόμιο το να μπει κανείς στον κλειστό χώρο του κ. Λαζάρου, -που αυτός είναι ο στόχος. Προϋπόθεση σε όλη την ΕΕ είναι να είσαι εμβολιασμένος». Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα πρέπει να είναι ο κ. Λαζάρου που θα ελέγχει, η ίδια απάντησε «ο κ. Λαζάρου θα τους ρωτάει, όταν κλείνουν τραπέζι, αν είναι εμβολιασμένοι. Και αν η απάντηση είναι θετική, θα κλείνει το τραπέζι του». Με εμφανή δυσφορία, ο κ. Λαζάρου διέκοψε και είπε: «Με όλο τον σεβασμό και με τα χρόνια που γνωρίζω την κα Μπακογιάννη, έχουμε επισκέπτες σε εξωτερικούς χώρους και εργαζόμενους σε εσωτερικούς χώρους, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αντιλαμβάνεστε την δυσκολία που συναντάμε σε θερμοκρασίες κουζίνας, που αυτόν τον καιρό ξεπερνούν και τους 45 βαθμούς Κελσίου, εμείς να εργαζόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον. Πολλές φορές και η μάσκα δεν λειτουργεί, πρέπει να δούμε και αυτό που μαγειρεύουμε. Έχουμε τα κουταλάκια μιας χρήσης, δοκιμάζουμε, τα πετάμε, ξαναβάζουμε τη μάσκα. Ταυτόχρονα 3-4 εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούμε χωρίς μάσκα την ίδια στιγμή. Αντιλαμβάνεστε ότι επιβάλλονται τα μηχανήματα που καθαρίζουν και φιλτράρουν τον αέρα, στο χώρο αυτό, στους χώρους αυτούς».

«Εγώ είπα να πείσω και τον εργαζόμενό μου, τον συνεργάτη, να εμβολιαστεί. Θα τον παρακαλέσω να το κάνει -και μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να βγω από την κουζίνα, εγώ ή άλλος εργαζόμενος, να ζητήσω πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον κάθε πελάτη. Εκεί πρέπει η ίδια η Πολιτεία, οι λοιμωξιολόγοι, να πείσουν τον αρνητή να μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού» σχολίασε ο γνωστός σεφ θέτοντας ένα καίριο ερώτημα: «στα λεωφορεία θα βάλουμε εισπράκτορα να ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπει μέσα;» καταλήγοντας πως «πρέπει να πείσουμε αυτόν τον αρνητή να εμβολιαστεί. Είναι καλό για την οικογένειά του, τους συνεργάτες του, τους συναδέλφους του, τη γυναίκα και τα παιδιά του. Πρέπει να πειστεί, να βρούμε έναν τρόπο να τον πείσουμε, οι γιατροί, οι λοιμωξιολόγοι, οι πολιτικοί, εμείς».