«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι άρνηση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε κατά την παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής.
 
«Για να επιτύχουν κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία, οι λαοί της Ευρώπης, οφείλουν να έρθουν σε ρήξη με τις πολιτικές και τις δομές της ΟΝΕ» υπογράμμισε.
 
Υποστηρίζοντας τις θέσεις του ο Ν. Χουντής εξήγησε ότι «τα κράτη μέλη που θα το υπογράψουν, θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τις εξουσίες επί των οικονομικών πολιτικών τους, στους θεσμούς της ΟΝΕ. Όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν, ακόμα και στα Συντάγματά τους, κανόνες ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και μηχανισμούς αυτόματης περικοπής δαπανών», με αποτέλεσμα την εφαρμογή μιας και μόνο πολιτικής, της νεοφιλελεύθερης.
 
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, η μείωση των εισοδημάτων, η απελευθέρωση των αγορών και των ιδιωτικοποιήσεων, η μείωση των δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, «είναι η ουσία του νεοφιλελεύθερου Δημοσιονομικού Συμφώνου που προωθεί η ΕΕ» κατέληξε ο Ν. Χουντής.
 

Δημοσιονομικός ζουρλομανδύας

 
Με δική του παρέμβαση ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, δήλωσε ότι «το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι ένα σύστημα επιβολής μιας επώδυνης Μερκελικής λιτότητας, σε βάρος όλων των λαών της Ευρώπης. Με την ενσωμάτωσή του στο εθνικό σύνταγμα των κρατών μελών, θα επιβάλλει στα κράτη-μέλη τον «χρυσό κανόνα της Μέρκελ», δηλαδή κρατικούς προϋπολογισμούς ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενεργοποιούνται αυτόματα διορθωτικοί μηχανισμοί, ο γνωστός “κόφτης” με μειώσεις μισθών συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και μέτρα βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής» εξήγησε.
 
Σύμφωνα με τον Ν. Μαριά, με τον τρόπο αυτό «η δημοσιονομική πειθαρχία μπαίνει πάνω από την ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν δημοσιονομικό ζουρλομανδύα που επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις που περιορίζει την εθνική κυριαρχία, που αυξάνει την ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες».
 
Υπενθύμισε τέλος ότι «η τρόικα και το Eurogroup εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές στην Ελλάδα, που έχει μετατραπεί σε πειραματόζωο του δημοσιονομικού συμφώνου με εκατομμύρια φτωχούς και στρατιές ανέργων, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και αύξηση του επονείδιστου χρέους».