Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά, με αύξηση κατά 242%. Σε ό,τι αφορά τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας η χώρα είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αγοράς Ενέργειας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας η Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 ήταν η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ, στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος του ρεύματος στο διάστημα αυτό σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 343%. Στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, σημειώθηκε αύξηση κατά 242% και στην τιμή προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά σημειώθηκε άνοδος κατά 111%.

Τα παραπάνω στοιχεία σχολίασε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνία, Αλέξη Χαρίτση, που επισήμανε πως οι θλιβερές πρωτιές είναι τα αποτελέσματα της «καταστροφικής πολιτικής του Μητσοτάκη».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποχωρήσει και να κάνει εκλογές τονίζοντας να «αφήσει λοιπόν τις χυδαίες επιθέσεις και ας κάνει το μόνο χρήσιμο για τον τόπο: να προκηρύξει εκλογές».