της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Εδώ και δύο μήνες προσπαθεί να απογραφεί η Αλεξάνδρα Παπαγεωργοπούλου, κάτοικος στον νομό Αργολίδος, με τις προσπάθειες της να πέφτουν στο κενό, αρχικά μιας και κανείς δεν απαντούσε στα συνεχή τηλεφωνήματα που έκανε για να βγάλει άκρη, κι έπειτα γιατί -όπως καταγγέλλει- η απογραφέας δεν ήξερε πού ακριβώς είναι το σπίτι της, παρά τις λεπτομερείς περιγραφές.

«Προσπαθούσα να απογραφώ από τον Νοέμβριο. Έπαιρνα τηλέφωνο στη στατιστική υπηρεσία στο Τμήμα της Αργολίδας, δεν απαντούσαν. Δεν απαντούσαν ούτε στα κεντρικά. Βρήκα ένα email και έστειλα να ρωτήσω πώς μπορούμε να πάρουμε κωδικούς, φακέλους κλπ για να απογραφούμε. Καμία απάντηση τόσο καιρό. Παίρνω πάλι σήμερα και με πολύ ύφος μου λένε πως δεν έχω στείλει κανένα μήνυμα, ούτε είχα επικοινωνήσει. “Σας παρακαλώ, κυρία μου, εμείς απαντάμε επιτόπου και σηκώνουμε αμέσως τα τηλέφωνα”» περιγράφει στο TPP η κα. Παπαγεωργοπούλου, μιλώντας για την αρχή της περιπέτειάς της να αποδείξει ότι …υπάρχει.

«Μιλάω λοιπόν με το Τμήμα της Αργολίδας, με ρωτούν πού μένω, πάω να απαντήσω και με διακόπτουν. Δεν είχαν καν την υπομονή να τους περιγράψω πού μένω. Μου λένε “θα το πω στην απογραφέα”.  Επικοινωνώ μαζί της να της εξηγήσω πού είναι το σπίτι μου, όλο με διέκοπτε αγενέστατα και η συζήτηση έληξε όταν μου λέει “πρέπει να ξέρω πού μένετε για να απογραφείτε, αυτό που μου περιγράφετε δεν το ξέρω, δεν ξέρω πού ακριβώς λέτε ότι είναι το σπίτι σας”. Εκεί έμεινα με το στόμα ανοιχτό. “Για να απογραφώ σ’ αυτήν την χώρα που ζω, έχω τα εκλογικά μου δικαιώματα, πληρώνω φόρους και όλες τις υποχρεώσεις μου πρέπει να με ξέρει η κα. τάδε;” σκέφτομαι» αναφέρει η ίδια, που φαίνεται πως μετά κόπων έβγαλε άκρη και θα επικοινωνήσουν μαζί της τηλεφωνικά το βράδυ, όπως της είπαν.

«Ο λογιστής μου μου είπε ότι εδώ δεν έχουν απογραφεί οι περισσότεροι. Δεν ξέρω αλλά έγινε ένα μπάχαλο με αυτήν την απογραφή. Δεν ξέρω καν πως θα βασιστούν σοβαρά σ’ αυτά τα στοιχεία» καταλήγει.

Η διαδικασία της απογραφής φέτος και λόγω πανδημίας έγινε με πολλές δυσκολίες. Όπως μας ενημέρωσε η απογραφέας, που ήρθε σε επικοινωνία με το Μέσο, το συγκεκριμένο σπίτι δε βρισκόταν επί του δρόμου και άρα δεν είχε κωδικό, με την κα. Παπαγεωργοπούλου να προχωρά σε περιγραφές για να βγει άκρη.