X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Άρον άρον αποσύρεται η απόφαση για «ενίσχυση του Τύπου» μετά το φιάσκο του «Μακελειού»

Σε φιάσκο εξελίχθηκε για την κυβέρνηση η υπουργική απόφαση με την οποία ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «ενίσχυσης του Τύπου» μεταξύ των οποίων ήταν το «Μακελείό», που παραλίγο να λάβει 200.000 ευρώ. Στον... ΣΥΡΙΖΑ τα ρίχνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μολονότι οι όροι για την επιδότηση προβλέπουν ρητά ότι θα πρέπει η εφημερίδα να μην «προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων» κλπ.»
Nikos Libertas / SOOC
|

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στη «Διαύγεια» και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, το «Μακελειό» επρόκειτο να λάβει  200.000 ευρώ, μολονότι το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο, αναφέρει ρητά ότι «η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Η ευθύνη γι αυτήν την επιλογή βαραίνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο κατάλογος των επιχειρήσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις τις κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Ιούλιο, που κατήργησε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και μετέφερε τις αρμόδιότητες υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Κρατική επιδότηση στο «Μακελειό» και πολλές παλινωδίες για την «ενίσχυση του Τύπου»

Παράλληλα, καθώς το συνολικό ύψος της επιδότησης τέθηκε εξαρχής, οι δικαιούχοι ήταν συγκεκριμένοι και επί ΝΔ προστέθηκαν και οι αφερέγγυοι εκδότες, στην πράξη σχεδόν όλες οι εφημερίδες έλαβαν το μάξιμουμ της επιδότησης, ανεξάρτητα από προϋποθέσεις όπως ο αριθμός των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι, εφημερίδες που δηλώνουν 3 ή 4 ή 5 εργαζόμενους, όπως το «Μπαμ», η «Εποχή» ή η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» να λαμβάνουν 200.000 ευρώ. Μάλιστα, η αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση που εκδίδει τον «Δρόμο της Αριστεράς» φαίνεται να απασχολεί μόνο έναν εργαζόμενο, ωστόσο θα λάβει 200.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό λαμβάνουν εφημερίδες όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Καθημερινή», ο όμιλος Μαρινάκη (Βήμα, Νέα) και το «Documento»

Για την κυβέρνηση ωστόσο, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α’ και παρ. 7 της υπ’ αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β’ ΚΥΑ)», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι “ξέχασαν” τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν, ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα τύπου καλούνται τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 π.μ. στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους», προσθέτει.

Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το “Μακελειό” προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση».

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, αναφέρει ότι «η χθεσινή υπουργική απόφαση, που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σ. Πέτσας, προβλέπει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ενισχύσουν οικονομικά όχι μόνο το Μακελειό, αλλά και εφημερίδες για τις οποίες δεν έχει εξακριβωθεί από τις αρμόδιες αρχές αν πληρώνουν τους εργαζόμενους, όπως απαιτούν οι κείμενες διατάξεις του εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τροποποίηση της αρχικής απόφασης, τον περασμένο Οκτώβριο, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφερέγγυοι εκδότες, με επιχειρήσεις που δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, ούτε έχουν φροντίσει να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών. Η μόνη προϋπόθεση αυτής της φωτογραφικής αλλαγής είναι ότι η επιχορήγηση θα πρέπει να εκχωρηθεί για την πληρωμή των οφειλών (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι). Αυτό σημαίνει όμως, ότι το κράτος ανέλαβε να καλύψει ζημιές τις οποίες μάλιστα οι εκδότες δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ρυθμίσουν. Μαζί με αυτο, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το όριο λειτουργίας μια επιχείρησης που δικαιούται ενίσχυση, από τους 24 στους 18 μήνες, μία διάταξη που, όπως είχε σημειώσει το Documento, εξυπηρετεί π.χ. την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Συν τοις άλλοις, τίθεται και ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς ανάμεσα στη λίστα, υπάρχουν ΜΜΕ που επιδοτούνται μεν για την έντυπη μορφή τους, ωστόσο η πραγματική τους δύναμη και επιρροή βρίσκεται στο διαδίκτυο.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις