Την άρση ασυλίας του Μπαραμπαρούση αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα, καθώς ψήφισαν και οι 157 παρόντες βουλευτές υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Ο Μπαρμπαρούσης κατηγορείται για προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας του πολιτεύματος, καθώς με δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής, τον Ιούνιο του 2018, είχε προτρέψει την ηγεσία του στρατού να συλλάβει τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Την ημέρα εκείνη ο Μπαρμπαρούσης είχε τραπεί σε φυγή, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τον αναζητά για λίγες μέρες. Ωστόσο, στη συνέχεια εμφανίστηκε μετανιωμένος και μάλιστα είχε τονίσει πως μετάνιωσε για αυτά που είχε πει.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα, ο χρυσαυγίτης έκανε λόγο για «ατελείς λεκτικές υπερβολές» και «άτυχες εκφράσεις» που οφείλονται σε «θυμική έξαρση». Δήλωνε «μεταμελημένος», υποστηρίζοντας ωστόσο πως η «άκομψη φρασεολογία» του δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί «ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», επισημαίνοντας πως η τοποθέτηση του για τις συλλήψεις «είναι τελείως ασύμβατη και αναντίστοιχη με τον χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις μου».

Στη συνέχεια οδηγήθηκε ενώπιων του ανακριτή και αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, την εμφάνισή του τρεις φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και την καταβολή 30.000 ευρώ ως εγγύηση. Τον Ιούνιο η Χρυσή Αυγή τον είχε διαγράψει από την κοινοβουλευτική της ομάδα φοβούμενη ενδεχόμενες κυρώσεις, ωστόσο πριν από λίγες εβδομάδες ο Μπαρμπαρούσης επανεντάχτηκε.

Άρση ασυλίας αποφασίστηκε και για τον Γ. Κυρίτση, μετά από αίτημα του ίδιου. Με υπόμνημα που κατέθεσε στην Ολομέλεια, ζήτησε ο ίδιος την άρση ασυλίας του προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποδείξει ενώπιον του δικαστηρίου την αθωότητά του για δύο ομόφωνες αποφάσεις που είχε πάρει το Διοικητικό Συμβούλιο του «Αθήνα 9,84», του οποίου ήταν μέλος.

Υπογραμμίζει ότι ο ίδιος και τα μέλη του ΔΣ του «Αθήνα 9,84» δεν φέρουν καμία ευθύνη για τις δύο αποφάσεις που πήραν ομόφωνα, εγκρίνοντας, το 2008, το πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων και την αξιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του αμφιθεάτρου του ραδιοφωνικού σταθμού στο Γκάζι. «Δεν έκανα κάτι παράνομο, δεν ωφελήθηκα και πιστεύοντας στη δικαιοσύνη επιθυμώ την άρση ασυλίας μου», αναφέρει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.