Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πυρκαγιά που ξεκίνησε μετά από συγκρούσεις μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων. 

Από την πυρκαγιά κοντά στο hot spot που σημειώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι, κάηκαν δεκαπέντε στρέμματα ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα. Στο συμβάν έλαβαν μέρος είκοσι πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, πεζοπόρο τμήμα πέντε ανδρών, καθώς τρία οχήματα και οκτώ εθελοντές. Αυτή την στιγμή παραμένουν στον χώρο του συμβάντος ένα όχημα με δυο αντρες καθώς και πεζοπόρο τμήμα εξι ανδρών.

Από δεύτερη πυρκαγιά κάηκε ένα στρέμμα ξηρά χόρτα και ελαιόδεντρα, ενώ στο συμβάν έλαβαν μέρος τέσσερις πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δύο οχήματα.

Τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 8:00 το βράδυ εντός του hot spot. Kαταστράφηκαν σκηνές, τρία κοντέινερ, είδη ιματισμού, υπόδησης, δέντρα, απορρίμματα. Στο συμβάν έλαβαν μέρος τριάντα πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα.
 

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης


Εντωμεταξύ, μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο, συζητούνται αυτή την ώρα σε σύσκεψη στην Αθήνα, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία στα οποία θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό πρακτορείο ο κ. Γιαννέλλης δήλωσε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Αιγαίου Θ.Δρίτσα και Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, προτείνεται να ναυλωθεί πλοίο το οποίο θα μεταβεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως καταυλισμός κυρίως οικογενειών κι αυτό μέχρι να επαναλειτουργήσει πλήρως το χοτ σποτ. Επίσης, θα μεταβούν στη Λέσβο άμεσα δυο διμοιρίες ΜΑΤ.

 
Σε σύσκεψη αυτή τη στιγμή συζητιούνται επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.
Στην εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, προχώρησε με συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.
 
«Για άλλη μια φορά δικαιωνόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τάσσος και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θέλει να απαλλαχθεί από την προσφυγική κρίση. Αναφερόμενος δε στα χθεσινά επεισόδια, είπε ότι είναι λογική εξέλιξη, όταν σε ένα χώρο που μπορείς να φιλοξενήσεις 3.000 ανθρώπους, φιλοξενείς 6.000, η κατάσταση γίνεται απελπιστική. Ο βουλευτής του ΚΚΕ πάντως χαρακτήρισε τις διάφορες διαμαρτυρίες των κατοίκων σε ένα μεγάλο βαθμό προβοκάτσια.
 
«Ο υπερβολικός αριθμός των φιλοξενουμένων, δημιουργεί ένα υπαρκτό πρόβλημα και επάνω σε αυτό πατούν όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και πρώτοι από όλους οι χρυσαυγίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε πάντως πως η λύση είναι η αποσυμφόρηση του νησιού.
 
Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.
 
«Υπάρχει ένα αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα του και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου και δήλωσε ότι ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει σύσκεψη για το βράδυ, στις 20.00, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ, σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.
 
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν ο χώρος υποδοχής (Hot Spot) μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. « Βλέπω παλινωδίες» είπε και συμπλήρωσε: 
 
«Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, μου απαντούσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση του νησιού και την ίδια ώρα συνάδελφος σας δημοσιογράφος (ο Γ. Σινάνης) αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο Hot Spot» τόνισε και υπογράμμισε ότι η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει. 


Διαψεύδει ο Μουζάλας τη δημιουργία νέου hot spot

 
Εντωμεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, με επιστολή που απέστειλε χτες στο δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, διαψεύδει τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο.
 
Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός, απευθυνόμενος στον κ. Γαληνό, «τόσο προσωπικά όσο και το σύνολο της Κυβέρνησης όπως ήδη γνωρίζεις, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και των λοιπών νησιών όπου διαμένουν πρόσφυγες». 
 
Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Η συμφωνία αποτελεί Ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ' ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση».
 
Ο κ. Μουζάλας επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, που συμφωνήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον δήμαρχο Λέσβου. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησι, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων