Ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός επέκρινε το ΔΝΤ και ζήτησε στήριξη της αντιπολίτευσης στο θέμα των εργασιακών και των χαμηλότερων πλεονασμάτων. Επίσης εξήγησε ότι η απομείωση του χρέους φτάνει το 21,8% του ΑΕΠ.
«Καμία περίπτωση να νομοθετήσουμε νέα μέτρα»
«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα και την δική σας υποστήριξη. Θα ήταν πολύ υποβοηθητικό» είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και ζήτησε «να μην υπάρχει αίσθηση δράματος. Πάντα έτσι γίνεται όταν πλησιάζουμε στην συμφωνία».
Για τη στάση του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι έδωσε διμέτωπο αγώνα με τη Γερμανία για χαμηλότερα πλεονάσματα και με την Ελλάδα για μέτρα. Δεν ήταν εμφανές ότι το ΔΝΤ έδωσε διμέτωπο στο Eurogroup». Για το ζήτημα των πιέσεων από ΔΝΤ και Γερμανία ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές πόσα χρόνια πρέπει να είναι το 3,5%. Η θέση μας είναι η συμβιβαστική λύση για 2,5% και το 1% να είναι μόνο για την ανάπτυξη και την βοήθεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε από την μεριά των φόρων είτε από την μεριά των ασφαλιστικών εισφορών».
«Ανοιχτά τα πλεονάσματα μετά το 2018»
«Και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και μένουμε με ανοιχτά δύο θέματα» εκ των οποίων το ένα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που είπε ότι «είμαστε στη μέση της διαπραγμάτευσης» και «όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, αλλά ιδιαίτερα αυτή που έχουμε μπροστά μας, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα. πρέπει να δούμε το όλο πακέτο. Τότε να κρίνουμε τα θετικά και τα αρνητικά». Πρόσθεσε ότι και για τα πρωτογενή πλεονάσμα θα βρεθεί λύση.
Για την απομείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως είναι «το μόνο που έχει συμφωνηθεί. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αρχίζουν από εδώ και πέρα. Είναι μέτρα ομαλοποίησης των ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων, κέρδη από την αγορά ομολόγων του 2011 και μείωση του ρίσκου αγοράς ελληνικών ομολόγων».
Συγκεκριμένα το 21,8% του ΑΕΠ συνίσταται σε:
- 3,6% από ομαλοποίηση αποπληρωμής των ομολόγων
- 15% μείωση επιτοκίων
- 0,3% επαναγορά ομολόγων
- 2,6% γενική μείωση ρίσκου
«Τα μέτρα ελάφρυνσης αρχίζουν από σήμερα και η επίδραση θα είναι 9% το 2040», είπε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Το ότι το χρέος θα είναι μικρότερο τότε, σημαίνει ότι θα είναι καλύτερα τώρα. Αν δουν ότι θα είναι πιο βιώσιμο το χρέος, οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Δίνει διασφάλιση στους επενδυτές ότι δεν θα υπάρχουν υψηλά επιτόκια και υψηλές δανειακές ανάγκες». «Εμείς ζητάγαμε διαφάνεια και ένα καθαρό διάδρομο για να ξέρουν όλοι ότι υπάρχει μία καθαρή λύση για το χρέος και να μπορούν να επενδύσουν. Αυτό έχει ήδη τελειώσει και όλοι συμφώνησαν» τόνισε.
Όσον αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «η πολιτική συμφωνία σχεδόν έχει τελειώσει. Η διαφορά για το 2017 είναι 20 εκατ., για το 2018 είναι πολύ μικρή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λίγο μεγαλύτερη με το ΔΝΤ. Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 20-17 και του 2018».
«Υπάρχει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά όπου θέλουμε επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων. Το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα και καλή προετοιμασία γι’ αυτά τα θέματα. Πρέπει να γίνει συζήτηση αν συμφωνείτε όλοι στις θέσεις αυτές», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.