Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την προτίμησή της στη διεξαγωγή νέων εκλογών και την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο σχηματισμού μίας κυβέρνησης μειοψηφίας της κεντροδεξιάς Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).
Οι μαραθώνιες συναντήσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τον πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία κατέρρευσαν το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, πυροδοτώντας πολιτική κρίση στη Γερμανία.
Τα τέσσερα κόμματα κατέβαλαν προσπάθειες επί τέσσερις εβδομάδες και πλέον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι δημόσιες δαπάνες, η φορολογία. Ένα από τα μείζονα ζητήματα που προκαλούσαν τριβές ήταν η απαίτηση της CSU να τεθεί όριο στον αριθμό των αιτούντων άσυλο που υποδέχεται η Γερμανία κάθε χρόνο, στην οποία εναντιώνονταν οι Πράσινοι.
Από την πλευρά του το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Μέρκελ, παρά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετά την αποχώρηση των Φιλελεύθερων από τις συζητήσεις.
Στη δημοσκόπηση της ARD, yπέρ του σχηματισμού κυβέρνηση μειοψηφίας τοποθετείται το 29%. Ως αρνητική εξέλιξη κρίνει τη διάλυση των διαπραγματεύσεων το 57%, ενώ ως θετική 31%. Η δε ευθύνη για την αποτυχία βαρύνει το FDP για το 32%, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) για το 18%, τους Πράσινους για το 15% και τους Χριστιανοδημοκράτες για το 9%.
Όσον αφορά την στάση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), το 50% προτιμά να μείνουν εκτός κυβέρνησης, ενώ το 44% ζητά να συμμετάσχουν σε μεγάλο συνασπισμό με την Χριστιανική Ένωση.