Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ιστότοπο militaire.gr και της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ο επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ, Φρεντ Φρεντέρικσον επισκέφτηκε τον Άραξο στις 17 Μαΐου.
 
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην εν λόγω βάση, ωστόσο σημειώνει πως από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία και έπειτα, τα σενάρια για μεταφορά των αμερικανικών πυρηνικών του Ιντσιρλίκ στην ελληνική επικράτεια έχουν φουντώσει. Μάλιστα, υπογραμμίζουν πως κατά άλλα σενάρια, η μεταφορά αυτή έχει ήδη γίνει.
 
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματά τον περασμένο Οκτώβριο, στις 26 και 28 Σεπτέμβρη του 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Άραξου στον Νομό Αχαΐας. Όπως ανέφερε τότε ο Ριζοσπάστης, επικαλούμενος απόρρητο έγγραφο του ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν «ειδικά όπλα» στη βάση του Άραξου.
 
Σημειώνεται πως για το θέμα είχε μιλήσει στην τελευταία ΔΕΘ ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αράξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
 
Οι παραπάνω αιτιάσεις είχαν συναντήσει την άρνηση της κυβέρνησης διά στόματος του τότε αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, που από το βήμα της Βουλής είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη βάση του Αράξου, δηλώνοντας με απόλυτο τρόπο πως ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε και προβλέπεται κάτι τέτοιο.
 
«Η αεροπορική βάση του Αράξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αράξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Αρα, αυτό να είναι καθαρό» είχε υποστηρίξει ο Δ. Βίτσας.
 

Στενές επαφές στρατιωτικού τύπου

 
Στο μεταξύ, ολοένα και εντείνεται η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε αρκετά σημεία της χώρας, καθώς εσχάτως, στη Σούδα υποδέχτηκαν το τεράστιο αεροπλανοφόρο, Χάρι Τρούμαν, ενώ την ίδια ώρα, στην Κέρκυρα βρίσκονται αγκυροβολημένα πλοία του αμερικανικού και του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
 
Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που φέρει το όνομα του ανθρώπου που πυροδότησε την πυρηνική βόμβα βρίσκεται ήδη στην προβλήτα Μαραθίου στη Σούδα, όπου και αναμένεται να παραμείνει έως και τις 28 Μαΐου. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το πλοίο έδεσε στη Σούδα με στόχο τον ανεφοδιασμό του, καθώς και την αναψυχή του πληρώματος.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αεροπλανοφόρο είναι μια πλωτή πολιτεία, καθώς έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του αγγίζει τα 333 μέτρα, το πλάτος του τα 78 και το ύψος του φτάνει τα 74 μέτρα – η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι σε θέση να «χωρέσει» έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη, διαθέτει 2.500 καμπίνες, χωράει 6.500 άτομα, έχει τηλεοπτικό σταθμό, μουσείο, γυμναστήρια. Το πλοίο, που διαθέτει και τεχνολογία απόκρυψης η οποία το κάνει «αόρατο» για τα ραντάρ, είχε καταπλεύσει στα Χανιά και στις 21 Ιουνίου 2016.
 
Σημειώνεται, για την «υποδοχή» του έχει ήδη ανακοινώσει συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, καλώντας «να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό. Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».
 
Στον ίδιο τόνο, οι Επιτροπές Ειρήνης Άρτας, Ιωαννίνων, Λευκάδας και Πρέβεζας καταγγέλλουν την παρουσία αμερικανικών και γαλλικών πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στην Κέρκυρα, και καλούν το λαό της Ηπείρου και των νησιών του Ιονίου σε επαγρύπνηση. Σε ανακοίνωσή τους, καλούν, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξει καμία στήριξη «στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις ενάντια στο λαό της Συρίας και στους λαούς της περιοχής», να κλείσει άμεσα η βάση του Ακτιού και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγία, την επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟϊκές αποστολές στο εξωτερικό, καθώς και αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ.