Στην απάντησή του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη, την οποία και δημοσίευσε το CNN.gr, ο επικεφαλής του SSM, τόνισε πως τα μέλη των διοικητικών οργάνων των τραπεζών θα πρέπει να πληρούν διαρκώς τα κριτήρια καταλληλότητας για τον ρόλο για τον οποίο έχουν διοριστεί και διαβεβαίωσε πως η εμφάνιση νέων γεγονότων μπορεί να οδηγήσει σε επαναξιολόγηση των κριτηρίων καταλληλότητας των τραπεζιτών από το SSM, η οποία θα μπορούσε, σε σοβαρές περιπτώσεις, να έχει ως αποτέλεσμα και την απομάκρυνση των τραπεζικών στελεχών από τα Διοικητικά Συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Οποιοδήποτε γεγονός θα μπορούσε να επηρεάσει την καλή φήμη μέλους του διοικητικού οργάνου, ιδίως σε περίπτωση κατά την οποία εκκρεμούν κυρώσεις ή ποινικές διαδικασίες σε βάρος αυτού, οποιεσδήποτε εξελίξεις ή οποιαδήποτε έκβαση ανάλογης υπόθεσης μπορεί να οδηγήσουν στην επαναξιολόγηση της καταλληλότητας του συγκεκριμένου προσώπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ένρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, κατά την αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά εν εξελίξει ποινικές ή διοικητικές διαδικασίες, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων:

  • Το στάδιο της διαδικασίας, ειδικά αν οι καταδικαστικές ή άλλες αποφάσεις είναι τελικές ή αν υπάρχει ενδεχόμενο ή προοπτική έφεσης.
  • Τη φύση νέων ή υφιστάμενων διώξεων ή κατηγοριών, μεταξύ άλλων κατά πόσον η δίωξη είναι ποινική ή διοικητική ή αν σχετίζεται με απιστία.
  • Τον χρόνο που έχει παρέλθει από το υποτιθέμενο αδίκημα.
  • Την ύπαρξη άλλων εκκρεμών ή παρελθουσών ερευνών και την έκβαση αυτών, καθώς και τις πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης.
  • Την προσωπική εμπλοκή του μέλους του διοικητικού οργάνου.
  • Το κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ελαφράς ή βαρείας αμέλειας ή δόλου.