Αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται ότι θα γίνει στις 16 Ιουλίου 2017, ενώ το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα 1.700 μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις 4.000 μέτρα.

Η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Ήδη τέθηκε σε ισχύ η Navtex (οδηγία προς ναυτιλλομένους), που έχει εκδώσει η Λευκωσία για δέσμευση της περιοχής για τρεις μήνες, σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο.

Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις η Τουρκία που ως «απάντηση» δέσμευσε περιοχή έκτασης 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αγκυρα βρίσκεται εντός των Οικοπέδων 5, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, τεμάχια τα οποία διεκδικεί.

Βίτσας: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε στην ΕΡΤ πως η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση, έχω την εντύπωση πως οι Τούρκοι παίζουν παιχνίδια επικοινωνίας». Αναφερόμενος στην εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, υποστήριξε πως δεν απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις «καθώς τεθήκαν σημαντικά ζητήματα, ενώ και η διεθνής κοινότητα είδε το ποιος προσπαθεί να βρει μια λύση και ποιος έχει υπερβολικές απαιτήσεις».

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τα δικαιώματα της Κύπρου

Σύμφωνα  με το Mignatiou.com  η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ και αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».