«Εργοδοτική αυθαιρεσία, η πραγματικότητα των φωτορεπόρτερ: Δουλειά απ’το πρωί ως το βράδυ, μηδέν χρήμα για βενζίνη, ζημιές στον εξοπλισμό και εργατικά ατυχήματα» αυτό ήταν το θέμα της εκπομπής Κοινωνία Ώρα Press, της Τετάρτης 6 Απριλίου. Δίνοντας βήμα στους αφανείς ήρωες, στους ανθρώπους πίσω από τα φλας, τους φωτορεπόρτερ, μιλήσαμε για την πραγματικότητα στον χώρο του φωτορεπορτάζ, όταν οι κάμερες κλείνουν.

Ο Σωτήρης Δημητρόπουλος, φωτορεπόρτερ, μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Φωτορεπόρτερ και προσφάτως εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας) ως Γενικός Γραμματέας, περιέγραψε την πραγματικότητα πίσω από τις εικόνες. «Χαμηλοί μισθοί, εξοντωτικά ωράρια, κάθε μέρα είμαστε σε διαφορετική περιοχή, καμία μέριμνα αν πάθουμε κάτι, ούτε για το όχημά μας, ούτε για βενζίνη, δεν αναγνωρίζουν υπερωρίες, ψαρώνουν τους νέους σε μια λογική στρατού». «Είχαμε την ανάγκη να βγούμε μπροστά, γιατί δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά μας. Οι υπάρχοντες συσχετισμοί άμεσα ή έμμεσα είναι σε εργοδοτική κατεύθυνση» εξήγησε. Μίλησε ξεκάθαρα για αλλαγή συσχετισμών ,συνειδήσεις που εξαγοράστηκαν και ζητώντας τα αυτονόητα τόνισε: «Θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας στους χώρους δουλειάς μας, στην κοινωνία».

Ασάφειες και …«ας μη το σχολιάσουμε αυτό» από την άλλη πλευρά

Δίνοντας συνέχεια στο θέμα επικοινωνήσαμε με δύο ανθρώπους από το πρακτορείο Intime, μετά από πληροφορίες για το θέμα.

Ο Δημήτρης Μπίρνταχας είναι υπεύθυνος στο Αθλητικό Ρεπορτάζ στο Πρακτορείο Intime. «Για το θέμα ζημιών σε εξοπλισμό ισχύει τι έχεις υπογράψει με το γραφείο σου, τι λέει η σύμβασή σου. Όσο για τους μισθούς, ξέρεις κι εσύ τι γίνεται με τόσα Μέσα και sites… είναι χαμηλοί» είπε στο ΤΡΡ. Όσο για έξοδα βενζίνης, ο ίδιος αρκέστηκε σε γενικόλογα, μιας και όπως είπε δεν είναι εκείνος εργοδότης για να ξέρει λεπτομέρειες, αλλά συμφώνησε πως «όταν πρόκειται για εργατικά έξοδα κι όχι πχ βενζίνη για βόλτες, πρέπει να υπάρχει κάλυψη».

Στο ΤΡΡ μίλησε και ο Αργύρης Μακρής, ιδιοκτήτης του πρακτορείου επί χρόνια. «Ό,τι ισχύει στις συμφωνίες, τα πάντα καλύπτονται» ισχυρίστηκε και αναφορικά με τα κόστη για βενζίνη ανέφερε πως «για επαρχία και αεροδρόμιο καλύπτονται και εντός Αθηνών έχει γίνει κάποια συμφωνία…», χωρίς ωστόσο να πει λεπτομέρειες και να γίνει συγκεκριμένος. Αρκούμενος σε γενικόλογα απέναντι στα συγκεκριμένα εργασιακά ζητήματα που τέθηκαν, απάντησε: «Πάνω απ’ όλα τηρούμε τις συμφωνίες στο ακέραιο». Όσο για τα εργατικά ατυχήματα και τις ζημιές σε εξοπλισμό, ο ίδιος απάντησε πως «αν κάποιος φωτορεπόρτερ δεχθεί επίθεση και πάθει κάτι ο εξοπλισμός του, τον καλύπτουμε. Αν πέσει και χτυπήσει μόνος του, είναι άλλο θέμα… όχι βέβαια», παρά την τοποθέτησή μου πως μπορεί να πρόκειται για ατύχημα που μπορεί να συμβεί σε φωτορεπόρτερ ενώ τρέχει να προλάβει ένα θέμα στο οποίο γίνεται χαμός (πχ Ρούλα Πισπιρίγκου).

Για τα ωράρια, ο κ. Μακρής υποστήριξε πως «κατά Μέσο Όρο για πενθήμερο ζήτημα αν υπάρχει εργαζόμενος που δουλεύει παραπάνω από 110 ώρες τον μήνα». Ρωτώντας τον αν ισχύει το πενθήμερο, απάντησε «καλύτερα να μη το σχολιάσουμε».

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει μεγάλο ζήτημα διαφάνειας εντός της ΕΦΕ και ότι το σωματείο νοσεί. «Υπάρχουν άτομα πάνω από 15 χρόνια, το έχουν κάνει κατεστημένο, μαγαζάκι τους, είναι αυταρχικοί, λειτουργούν με κακία και έπαρση» τονίζει, σημειώνοντας πως είναι θετικό που «τώρα μπήκαν και νέα παιδιά στην ΕΦΕ» και …συμβουλεύοντάς τα να μη μένουν απαθή απέναντι σ’ αυτούς που λειτουργούν με εμπάθεια και «κάνουν κακό στο σωματείο, κάνοντας μαγαζάκι τους τις γενικές συνελεύσεις».

Αναφέρθηκε τέλος και στην κίνηση όπου μόνο ασπρόμαυρες εικόνες δημοσίευσαν οι φωτορεπόρτερ του στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Super League, σε ένδειξη πένθους για τον χαμό του 19 χρόνου Άλκη.

*Το θέμα δεν αφορά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο οποίο ισχύει άλλο καθεστώς, επειδή είναι δημόσιο.