Προ ημερών 33 άτομα, μέλη τεσσάρων ΜΚΟ και δύο υπήκοοι τρίτων χωρών συνελήφθησαν με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα περί κατασκοπείας που εκτείνονταν από συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης έως και κατασκοπεία και όλα αυτά με σκοπό τη διευκόλυνση της διέλευσης προσφύγων από τη Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά το προηγούμενο διάστημα, τα αδικήματα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, διαπράχθηκαν με «πρόσχημα τον ανθρωπισμό» και οι 35 άνθρωποι φέρεται να γνώριζαν:

  • τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τη νήσο Λέσβο,
    τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο,
  • τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων,
  • τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), λεπτομέρειες για τους χώρους διαμονής στο Κ.Υ.Τ. στη Μόρια της Λέσβου.

Κατά την επιχείρηση των διωκτικών αρχών κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα επιχειρησιακό τετράδιο από σκάφος της Mare Liberum στο οποίο υπήρχαν λεπτομέρειες που αφορούσαν:

  • τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια,
  • τον χρόνο ταξιδιών,
  • την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο.

Η «Αλκμήνη»

Σύμφωνα με πληροφορίες από άρθρο της «Καθημερινής» που δημοσιεύτηκε τη Κυριακή, η επιχείρησε που διεξήγαγαν οι διωκτικές αρχές με κύριες την ΕΛΑΣ και την ΕΥΠ, με κωδικό όνομα «Αλκμήνη», πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου και αφορούσε τη στρατολόγηση δύο υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι μετέβησαν στα παράλια της Τουρκίας και παρουσιάστηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με μέλη των ελεγχόμενων ΜΚΟ για την υποβοήθηση της μετάβασης ανθρώπων στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια φέρεται να επιβιβάστηκαν σε βάρκα με πρόσφυγες με προορισμό τη Λέσβο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στα χέρια της εφημερίδας, αναφέρεται ότι συνολικά 35 μέλη των τεσσάρων ΜΚΟ διευκόλυναν τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στη Λέσβο χρησιμοποιώντας «παράνομες μεθόδους και διαδικασίες», σημειώνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, τα συμπεράσματα από τις περιγραφές των δύο αλλοδαπών συνεργατών των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, διαδικασία η οποία αναμένεται σε επόμενο χρόνο.

«Ξένα δίκτυα υπηρεσιών» που «εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό» βλέπει η κυβέρνηση στις συλλήψεις μελών ΜΚΟ

Κυκλώματα «με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή»

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες αναφορικά με τη δράση των ΜΚΟ στην Ελλάδα, τις οποίες απαρρύθμισε ως έξι και σύμφωνα με τον υπουργό είναι οι συγκεκριμένες:

  • μητρώο για όλες τις ΜΚΟ και έλεγχο στοιχείων
  • μητρώο για τα μέλη των ΜΚΟ που είναι στο πεδίο
  • περιορισμός πρόσβασης των ΜΚΟ στο πεδίο με κανόνες
  • ανάκτηση της διοίκησης δομών βάζοντας Έλληνα διοικητή στη θέση των ΜΚΟ
  • πραγματοποίηση δύο ερευνών σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές

Συστηματικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις είτε από εθνικούς είτε από υπερεθνικούς πόρους, ανέφερε ο Ν. Μηταράκης.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «κοιτάξαμε τον ρόλο των ΜΚΟ στη λαθροδιακίνηση προσώπων», πρόσθεσε ακόμα πως «είναι ΜΚΟ που συμμετείχαν σε κυκλώματα για να έρχονται παράνομα μετανάστες στη χώρα μας», ενώ συμπλήρωσε λέοντας πως «έχουμε ΜΚΟ που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, έχουμε ΜΚΟ που βρίσκονται στη Τουρκία και αυτές φαίνεται να συνεργάζονται και να κατευθύνουν με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή, άτομα τα οποία βρίσκονται στη Τουρκία για να μπουν παράνομα στη χώρα μας», είπε ο Ν. Μηταράκης.

Ασαφές κατηγορητήριο

Οι κατηγορίες εναντίον των 35 ανθρώπων περί κατασκοπείας, στοιχειοθετούνται σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές από το γεγονός ότι τα μέλη των ΜΚΟ άκουγαν τη συχνότητα του λιμενικού, ενώ παράλληλα φέρεται να κατέγραφαν και να κοινοποιούσαν μέσω φωτογραφιών και αναρτήσεων στο διαδίκτυο τις θέσεις των σκαφών του σώματος, πράγμα το οποίο αναφέρεται ως «απόρρητο» εξαιτίας του ίδιου χαρακτήρα των «αποστολών» τους.

Ασαφές κατηγορητήριο περί εγκληματικής οργάνωσης έως και κατασκοπεία σε βάρος 35 ανθρώπων στη Λέσβο

Σε σχέση ωστόσο με τη σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατηγορία που επίσης τους αποδίδεται, αυτή δεν στοιχειοθετείται επαρκώς, καθώς δεν νοείται εγκληματική οργάνωση που να μην επιδιώκει το κέρδος, εφόσον ο υπουργός Ν. Μηταράκης ο ίδιος ανέφερε ότι η διευκόλυνση στο να περάσουν οι βάρκες γινόταν με ή και χωρίς αμοιβή.

Επίσης τα όσα περιέγραψαν οι δύο «κατάσκοποι» των ελληνικών αρχών, σύμφωνα με όσα καταγράφονται στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα ποινικά κατά το στάδιο της εισαγγελικής έρευνας. Επομένως δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το αν από την επιχείρηση των διωκτικών αρχών προκύπτουν ή όχι ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Σε κάθε περίπτωση, από την αρχική ανακοίνωση της αστυνομίας αλλά και από όσα αναφέρει τόσο το δημοσίευμα όσο και ο ίδιος ο υπουργός, δεν προκύπτει διακίνηση αλλά διευκόλυνση της διακίνησης, επομένως δεν γίνεται λόγος για διακινητές, ενώ ασαφής είναι ακόμα και η συσχέτιση των 35 ανθρώπων με κυκλώματα διακινητών.

Επομένως προκύπτουν μεγάλα κενά και ερωτηματικά σε σχέση με την ευστάθεια των κατηγοριών. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω ΜΚΟ στο παρελθόν είχαν καταγγείλει και παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό, ενώ η όλη υπόθεση θυμίζει και το αίολο κατηγορητήριο που κράτησε για μήνες στη φυλακή την πρωταθλήτρια της κολύμβησης, Σάρα Μαρντίνι.

Κατήγγειλαν παράνομες επαναπροωθήσεις, αντιμετωπίζουν δίωξη για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης»