Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι βασικοί σύμμαχοί του αποδέχονται το αποτέλεσμα, κάνοντας αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο κυρίαρχος λαός μίλησε».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την ώρα που ηγέτες και επικεφαλής κρατών από όλο των κόσμο έχουν αναγνωρίσει τη νίκη του Λούλα, οποίος θα αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου του 2023, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, του Βλαντίμιρ Πούτιν, και του επικεφαλής του ΚΚ Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος, «ο οποίος έχει επανειλημμένα υπονοήσει ότι ενδέχεται να μην αποδεχτεί την ήττα», μέχρι στιγμής δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του.

Υπενθυμίζεται ότι με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Λούλα εξασφάλισε το 50,9% (60,3 εκατ. ψήφους) έναντι του 49,10% (58,2 εκατ. ψήφους) του Μπολσονάρο ο οποίος αποτελεί τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο στην ιστορία της Βραζιλίας που δεν ξαναψηφίστηκε για δεύτερη θητεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναλυτές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα εκφράζουν την ανησυχία ότι ο Μπολσονάρο ενδέχεται να βαδίσει στα βήματα του συμμάχου του στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και να μην αποδεχθεί την ήττα.

Οι σύμμαχοι του Μπολσονάρο που αποδέχθηκαν την ήττα
Σύμφωνα με τον Guardian, ο τηλεευαγγελιστής και φερέφωνο του Μπολσονάρο, Σίλας Μαλαφάια, προχώρησε σε ανάρτηση στο twitter με την οποία παραδέχεται την ήττα. «Η κυρίαρχη βούληση του λαού, εκφράστηκε». Ο ίδιος ανάρτησε και απόσπασμα του Βρετανού συγγραφέα CS Lewis: «Δεν είναι δουλειά σου να πετύχεις, αλλά να κάνεις σωστά. Όταν το κάνεις, τα υπόλοιπα είναι στον Θεό».

Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης του Σάο Πάολο και υποστηρικτής του Μπολσονάρο, Ταρκίσιο ντε Φρέιτας, αναγνώρισε επίσης τη νίκη του Λούλα, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίαρχο».

Επιπλέον ο επικεφαλής της Κάτω Βουλής και βασικός σύμμαχος του απερχόμενου προέδρου, Άρθουρ Λίρα, δήλωσε ότι «η βούληση της πλειοψηφίας, που εκφράζεται στις κάλπες, δεν πρέπει ποτέ να αμφισβητηθεί».

Ακόμη και ο δικαστής ο οποίος φυλάκισε τον Λούλα πριν τις εκλογές του 2018, Σέρχιο Μόρο, αναγνώρισε την ήττα. «Έτσι είναι η δημοκρατία», έγραψε ο Σ. Μόρο στο Twitter, ο οποίος διετέλεσε και στο υπουργικό συμβούλιο του Μπολσονάρο,

Επιπρόσθετα, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μπολσονάρο, Ρικάρντο Σάλες, ανάρτησε μήνυμα στο Twitter με το οποίο αποδέχεται την ήττα: «Το αποτέλεσμα των πιο πολωμένων εκλογών στην ιστορία της Βραζιλίας προκαλεί πολλούς προβληματισμούς και την ανάγκη να αναζητηθούν τρόποι για να ειρηνεύσουμε μια χώρα που είναι κυριολεκτικά χωρισμένη στη μέση. Τώρα είναι η ώρα για ηρεμία».