Αυτό προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Η αύξηση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να προέλθει με μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής –τα οποία αναλύονται στο Μεσοπρόθεσμο- αλλά προπαντός από την αναμενόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας και τη μείωση της ανεργίας την επόμενη πενταετία, όπως φαίνεται από τις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, επισημαίνουν στελέχη του.

Εν τω μεταξύ, σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

 
Συγκεκριμένα εξετάζεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια για όσους έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα εξόδου με χαμηλό όριο ηλικίας – πριν το 62ο όριο ηλικίας.
 
Το σενάριο προβλέπει αύξηση των ορίων κατά δύο έτη για όλες τις κατηγορίες πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ενώ ακόμη και όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης θα αναγκαστούν να βγουν αργότερα στη σύνταξη. Οι μητέρες ανηλίκων είναι κυρίως αυτές που θα πληγούν από τις αλλαγές.
Διαψεύδει, με ανακοίνωσή της, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή σημερινά δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε υποτιθέμενη πρότασή της για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
 
Η Εθνική Αναλογιστική Αρχή τονίζει, και μάλιστα κατηγορηματικά, ότι «ουδέποτε έχει προβεί σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση».
 
«Η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ενώ διαλαλεί ότι τα 525 εκατ. € που μοιράζει προεκλογικά, είναι μέρος του “πρωτογενούς πλεονάσματος”, η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί με ισόποσες περικοπές, που θα γίνουν αμέσως μετά τις εκλογές, αποκλειστικά σε μισθούς και συντάξεις» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος.

Αναλυτικά για το κυνήγι οφειλών στο δημοσίευμα του capital.gr