Στο τραπέζι επιστρέφουν σήμερα κυβέρνηση και θεσμοί για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σχετικά με τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση για τα δημοσιονομικά θα γίνει στις 13:30 με τις δύο πλευρές να συζητούν για το ύψος και τον τρόπο κάλυψης του κενού.
Το ύψος του αφορολόγητου, οι συντελεστές της φορολογικής κλίμακας και η θέσπιση φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές στην οποία επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, αναμένεται να είναι τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης στην μεσημεριανή σύσκεψη.
Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές
Σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψει με τον τρόπο αυτό το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται από την μη εφαρμογή μέτρων που είχαν προϋπολογιστεί για το 2016, όπως ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και άλλα. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η επιβολή φόρου, πέντε τοις χιλίοις στις εγχρήματες συναλλαγές, σε γκισέ και ΑΤΜs, κάτι που συμπεριλαμβάνει και τις αναλήψεις από λογαριασμούς, ενώ προβλέπεται χαμηλότερη φορολόγηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Με επιστολή της Λούκας Κατσέλη, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις για την φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών, εκτιμώντας πως θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ θα προκαλέσει πολλαπλή φορολόγηση των ίδιων ποσών. Ακόμη, στην επιστολή σημειώνεται πως για να εφαρμοστεί το μέτρο στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας, ενώ για την τροποποίηση των POS απαιτούνται το λιγότερο τρεις μήνες.
Φορολογική κλίμακα
Στην συζήτηση θα υπάρξει εκ νέου διαπραγμάτευση για την φορολογική κλίμακα, με την μείωση της έκπτωσης φόρου να θεωρείται πλέον ειλημμένη απόφαση. Η έκπτωση των 2.100 ευρώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί, ενώ αυτό που θα τεθεί προς συζήτηση είναι το ποσό της περικοπής. Η πλευρά των δανειστών πιέζει ώστε η έκπτωση να πάει στα 1.500 ευρώ, έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική πλευρά από την άλλη, επιμένει στην υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και επιβολή του συντελεστή του 50% στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Ασφαλιστικό
Στο ασφαλιστικό, οι συζητήσεις είχαν σταματήσει το Σάββατο με το κουαρτέτο να προτείνει μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης και αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν από 25 έτη έως και 40 έτη ασφάλισης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, περικοπές στις επικουρικές και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μείωση σε ποσοστό 30% της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ για όσους έχουν ασφάλιση 15 έτη. Παράλληλα, για όσους έχουν ασφάλιση 20 ετών, προτείνουν σύνταξη 384 ευρώ αλλά με μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.
Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, στο υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζονται εναλλακτικές προτάσεις από τις οποίες δεν αποκλείεται ο συνδυασμός περισσότερων από 10 κλιμάκων, ενδεχομένως 12, μέσα στις οποίες θα υπάρξουν οι αυξομειώσεις των ποσοστών αναπλήρωσης. Αυτό σημαίνει μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης από το 0,80% που είναι σήμερα για έως τα 15 έτη ασφάλισης και σταδιακή αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης μετά το 25ο έτος ασφάλισης. Συνεπώς, υπάρχει ως ενδεχόμενο, τα ποσοστά αναπλήρωσης να υπερβούν το 1,29% για 25 έως 29 έτη ασφάλισης. Τέλος, στην εναλλακτική πρόταση εξετάζεται η αύξηση να φτάσει στο 2% για όσους έχουν μεταξύ 35 και 38 ετών ασφάλισης και να υπερβεί το 2% για όσους συμπληρώσουν το 39ο έτος ασφάλισης.
Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, η κυβέρνηση επιμένει στην αύξησή τους, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών.