Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η πρώτη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής τόσο για τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων όσο και για το μέλλον του ίδιου του νομοθετήματος.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στην διαδικασία κοινοβουλευτικής προέγκρισης από την επιτροπή θα παραμείνει έως τις 6 Μαίου ενώ άγνωστη μένει η ημερομηνία της εισαγωγής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Το «πράσινο φώς» αναμένεται να δώσει η εξέλιξη της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε δριμύτατη κριτική. Η Ν.Δ δήλωσε αντιπρότεινε την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρα τονίζοντας παράλληλα ότι η διάσωση του ασφαλιστικού περνά μέσα από την …επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Ο νόμος Λοβέρδου- Κουτρουμάνη εξασφάλιζε συντάξεις μεγαλύτερες κατά …15 ευρώ το μήνα υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ. Θα έχουμε συντάξεις των 500 ευρώ κατήγγειλε το ΚΚΕ.
Γ.Κατρούγκαλος: Απαραίτητη η έγκριση των θεσμών σε κάθε βήμα
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε στην τοποθέτηση του αυτό που έχει έγκαιρα καταγράψει το ThePressProject.gr σχετικά με ένα νομοθέτημα που θα συνεχίσει να αλλάζει και να διαμορφώνεται ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Όπως ανέφερε «αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρχει ουσιαστική Κοινοβουλευτική συζήτηση. Σας υπόσχομαι ότι στο πλαίσιο που μας επιτρέπει η ιδιόμορφη κατάσταση που βρισκόμαστε να έχουμε απαραίτητη και την έγκριση των θεσμών για ζητήματα που τίθενται και που κείνται εντός διαπραγμάτευσης ότι θα ακούσω κάθε βελτιωτική πρόταση του Νομοσχεδίου».
Συνολικά για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι «η μεταρρύθμιση αποσκοπεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές του τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί από όλες τις Πτέρυγες της Βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δηλαδή, την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και δυσμενείς πλευρές, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επιχειρεί να τις ενσωματώσει, ακριβώς αντικαθιστώντας, για παράδειγμα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ με ισοδύναμα, όπως η εθνική σύνταξη, που κατά τη γνώμη μας έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο των αρχών που προανέφερα, όπως επίσης προχωρώντας στην αναγκαία προσαρμογή της δημοσιονομικής δαπάνης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη για τους πιο αδύναμους και για τη μεσαία τάξη». Όπως είπε ο Γ.Κατρούγκαλος στόχος είναι «να εξασφαλίζεται για όλους ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης που θα σημαίνει προστασία από την ακραία φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό για αυτό και αγκυροβολείται η εθνική σύνταξη στο όριο της φτώχιας όπως ορίζεται από την Ε.Ε. στο 60% δηλαδή του διαμέσου εισοδήματος. Η πρόβλεψη αυτή για την εθνική σύνταξη σε συνδυασμό με τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής εξασφαλίζει πλήρη προστασία των χαμηλότερων και των μεσαίων εισοδημάτων». Επίσης ξεκαθάρισε ότι «έχουμε προβλέψει σημαντικές προσαρμογές των εισφορών, σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλές οι εισφορές, γενικά. Και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τους μισθωτούς. Γιατί γίνεται αυτό; Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο των συντάξεων, δεν έχουμε άλλη λύση, παίρνοντας υπόψη τη μεγάλη μείωση της εισφοροδοτικής βάσης, που συνεπάγεται η ανεργία και η αδυναμία των ελεύθερων ματιών να πληρώσουν τις εισφορές τους. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειωθούν οι εισφορές, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, δημαγωγεί».
Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης αναφερόμενος σε άρθρα φορολογικού χαρακτήρα. Όπως είπε «έχετε μια διαρκή κριτική, η οποία κρύβει πίσω μια πολιτική υποκρισία. Διότι κάνετε επίθεση στην Κυβέρνηση για διατάξεις στα φορολογικά που πριν από λίγους μήνες ψηφίσατε. Να σας θυμίσω τι ψηφίσατε; Το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων είναι στο ν. 4336 που ψηφίσατε; Το φέρνουμε ως διάταξη και μας κατηγορείτε γι’ αυτό. Το θέμα της εισφοράς αλληλεγγύης είναι στο ν. 4336; Το ψήφισαν 221 βουλευτές. Το φέρνουμε ως διάταξη και έρχεστε και μας καταγγέλλετε γι’ αυτό».
Ν.Δ : Οι …ιδιωτικοποιήσεις θα αυξήσουν τις συντάξεις
Την πολιτική της …κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου παρουσίασαν ως αντιπρόταση στο νομοσχέδιο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας μάλιστα ότι η μόνη λύση για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας είναι να προωθηθεί γρηγορότερα η πολιτική των …ιδιωτικοποιήσεων και της προσέλκυσης κεφαλαίων.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γ.Βρούτσης (πρώην υπουργός Εργασίας) «οι μεταρρυθμίσεις, το νοικοκύρεμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που γίνανε αυτά τα 2,5 χρόνια δεν έχουν προηγούμενο. Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα, βάλαμε σε τάξη πάρα πολλά πράγματα, αφαιρέσαμε μαϊμού συντάξεις, όλα γίνανε. Ο νόμος που κληρονόμησα ήταν ο νόμος που θα εφαρμοζόταν 1η Ιανουαρίου 2015 και ήταν έτοιμος και συμφωνημένος με την τρόικα. Αυτός ο νόμος καθώς θα εφαρμοζόταν είχε μέσα τη βασική σύνταξη, τη ρήτρα ανάπτυξης, τους νέους κανόνες, τη δικαιοσύνη και την απουσία γραφειοκρατίας. Επίσης είχαμε συμφωνήσει, σε τρία ταμεία, δηλαδή των αγροτών, τους οποίους τους αφήναμε απ’ έξω ως ειδική κατηγορία των μισθωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων». Στην συνέχεια ο βουλευτής της Ν.Δ, Γιώργος Στύλιος δήλωσε: «Να το πούμε για να το ακούσουν οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει αυτός ο όρος, να τηρείται πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εάν δεν τηρείται θα έχουμε μειώσεις στις συντάξεις. Ποιος είναι ο άλλος δρόμος που εμείς λέμε; Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της εργασίας, ο δρόμος της ανάπτυξης, ο δρόμος της προσέλκυσης επενδύσεων, ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων, ο δρόμος της προσέγγισης ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα και περιμένουμε από την κυβέρνηση κάποια στιγμή να αντιληφθεί το βάρος των ευθυνών που έχει απέναντι στις μελλοντικές γενιές και να ξεκινήσει να εργάζεται».
ΠΑΣΟΚ: Εμείς πετύχαμε σύνταξη μεγαλύτερη κατά … 15 ευρώ
Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο ζήτησε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Π.Χριστοφιλοπούλου αν και δήλωσε ότι «η αρχιτεκτονική του νόμου είναι η αρχιτεκτονική του ν. 3865, του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Ό,τι και να λέτε, όποιος ξέρει πέντε νομικά και διαβάζει τις διατάξεις, είναι η ίδια αρχιτεκτονική. Για να δούμε ποια είναι η διαφορά» σημειώνοντας πως «τη βασική σύνταξη την είπατε εθνική, του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη και την αναλογική σύνταξη την είπατε ανταποδοτική, όμως για να δούμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο νόμων, για να δούμε τι λένε οι αριθμοί. Στον ν. 3863 η βασική σύνταξη ήταν 360 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης. Το δίχτυ προστασίας ήταν μεγαλύτερο και υπήρχε και το ΕΚΑΣ, που παίζει άλλο ρόλο, όπως ήδη ακούσατε και συμφωνούμε. Με 15 χρόνια ασφάλισης με το δικό σας νομοσχέδιο, η σύνταξη είναι 345 ευρώ». Ουσιαστικά δηλαδή επισήμανε ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο νομοσχέδια είναι της τάξης των … 15 ευρώ το μήνα!
Αόριστη η τοποθέτηση του Ποταμιού αφου ο εισηγητής του Κ.Μπαργώτας σημείωσε ότι ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλισε έγινε «σ’ ένα δικαστικό, πολεμικό κλίμα για το οποίο δεν ευθύνεται, ενδεχομένως, μόνο η κυβέρνηση, αλλά, κακά τα ψέματα, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα. Ολισθαίνει εύκολα σε πολιτικές, όπως είπαμε, τέτοιες. Όμως, η εμπειρία λέει ότι η λύση απαιτεί ενεργητικές συμπράξεις όλων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη χώρα μέσα σε κλίμα συγκρουσιακό και με όρους πολεμικής αντιπαράθεσης». Σημείωσε τέλος πως «στην πραγματικότητα ο Νόμος που κατεβαίνει σήμερα, ο Νόμος Κατρούγκαλου ολοκληρώνει, τη μεταρρύθμιση, που άρχισαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις μέσα στην κρίση, καθώς, ουσιαστικά, αποδέχεται την αρχιτεκτονική της. Άλλες ανάγκες, άλλες τρύπες, άλλα ποσά, αλλά η λογική υπολογισμού είναι, ουσιαστικά, η ίδια.». Τέλος επισήμανε πως «με δεδομένη την επιβάρυνση του ασφαλιστικού από τις λύσεις που δεν εφαρμόστηκαν και, κυρίως, υπό το βάρος της αποφασιστικής και πολύ ακριβής ήττας που υπέστη η περίφημη διαπραγμάτευση το καλοκαίρι, η Κυβέρνηση ουσιαστικά αναγκάστηκε να συνομολογήσει την αποδοχή της λύσης που υπήρχε, απλώς να την φέρει μπροστά. Ουσιαστικά, δηλαδή, υιοθέτησε τη λύση που υπήρχε καταργώντας τις μεταβατικές διατάξεις και τις ευεργετικές για τους ασφαλιζόμενους».
ΚΚΕ: Νομιμοποιούνται 11 μειώσεις, συντάξεις των 500 ευρώ
Παγιώνονται όλες οι μνημονιακές μειώσεις και γίνονται και νέες επισήμανε στην δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Όπως «η Κυβέρνηση με το σχέδιο μονιμοποιεί και νομιμοποιεί, πλέον, τις 11, κατά σειρά μειώσεις, όπως και εσείς αρέσκεστε να λέτε των προηγούμενων, καθώς και όσες εσείς οι ίδιοι ψηφίσατε, όπως η πρόσθετη εισφορά στο κλάδο υγείας από το 4% στο 6% στην κύρια σύνταξη και στο 6% στην επικουρική, τη μείωση της κατώτερες συντάξεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μεγαλύτερη μείωση για μειωμένες συντάξεις που φθάνουν έως το 40% και την απαγόρευση της χρηματοδότησης της επικουρικής σε περίπτωση ελλειμμάτων». Συνέχισε λέγοντας πως «στο άρθρο 96 για επικουρικές, νέες και καταβαλλόμενες, στην παράγραφο 2 προβλέπεται, ότι σε περίπτωση ελλειμμάτων θα λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει απολύτως, όπως γράφει το σχέδιο νόμου, κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Άρα, λοιπόν, οι συντάξεις απ' όλες τις πλευρές δέχονται μειώσεις και διασφαλίζονται απολύτως αυτές και στο μέλλον». Συνολικά ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει προκλητικά ψέματα. Ενώ έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση κατά 40% συγκριτικά με το 2012, ενώ ψήφισε περικοπές 1,8 δις για το 2016 – θα είναι πολύ μεγαλύτερες για το 2017 και το 2018 – λέει ότι δεν θα υπάρχουν νέες μειώσεις. Το νέο ασφαλιστικό χτυπάει κυρίως τους εργαζόμενους, που βρίσκονται στους σημερινούς άθλιους μισθούς των 586 και 511 ευρώ, τους εργαζόμενους που εργάζονται με τις ελαστικές μορφές εργασίας και τους ανέργους. Είναι εργαζόμενοι, που καταδικάζονται σήμερα στην ανέχεια και στο μέλλον σε μια σύνταξη στα όρια των 400 ή 500 ευρώ. Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600 – 700 ευρώ, ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας και σχεδόν εξαφανίζονται συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ».