«Η φετινή ρύθμιση για τις μετεγγραφές συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αξιοκρατίας και της ισονομίας, οδηγεί στον διπλασιασμό του αρχικού αριθμού των εισακτέων φοιτητών, με συνέπεια να διακυβεύεται η εύρυθμη και ποιοτική εκπαιδευτική λειτουργία και τελικά η ίδια η άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοσμητείας της Νομικής και προστίθεται: 

«Η Πολιτεία παρορά, ότι η Νομική Σχολή, ιδίως μετά τη συρρίκνωση του διοικητικού της προσωπικού, δεν διαθέτει το απαιτούμενο έμψυχο υλικό, τις υποδομές και τη χρηματοδότηση για να απορροφήσει το κύμα των νεοεισερχομένων. Είναι προφανές ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την πανεπιστημιακή διδασκαλία, ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί μάθημα με διπλάσιο αριθμό φοιτητών, ούτε υφίστανται αμφιθέατρα τέτοιου μεγέθους, ούτε το διδακτικό προσωπικό επαρκεί ύστερα από το “πάγωμα” της προκήρυξης νέων θέσεων. Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό σε όλους, αλλά η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο σπουδών στους φοιτητές του που με πολυετείς κόπους κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία θέση στους επιτυχόντες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Χθες, οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ χαρακτήρισαν την κατάσταση «μη διαχειρίσιμη», ενώ σε δηλώσεις του ο πρύτανης Θόδωρος Φορτσάκης ανέφερε, ότι το ίδρυμα που διευθύνει μπορεί να δεχθεί φοιτητές από μετεγγραφή έως και 50% σε σχέση με τον αρχικό αριθμό των εισακτέων του.
 

Νέες απειλές Φορτσάκη


Την ίδια μέρα, ο κ.Φορτσάκης είχε συνάντηση με εκπροσώπους των φοιτητικών
συλλόγων, στη συνέχεια της συνάντησης που είχαν οι φοιτητές με τον αντιπρύτανη Κώστα Μπουραζέλη την προηγούμενη Παρασκευή.

Οι φοιτητές εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την αντίθεσή τους στην ανάθεση της φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία, καθώς και στην απαγόρευση συμμετοχής τους στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ζητώντας την άμεση σύγκλησή της, ενώ όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «κατηγορηματικά απαιτήσαμε να μην διανοηθεί η Πρυτανεία να καλέσει ξανά αστυνομία και ΜΑΤ έξω από τη Σύγκλητο».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ.Φορτσάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων, ότι θα διακόψει τη Σύγκλητο σε περίπτωση που εμφανιστούν φοιτητές πέραν του αριθμού που προβλέπει ο νόμος (έναν προπτυχιακό, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα) ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η πρυτανεία δεν είναι χώρος διαμαρτυρίας.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν επαρκή χρηματοδότηση, αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, μετατροπή ακινήτων του ιδρύματος σε εστίες, επιδόματα ενοικίου, δωρεάν, δωμάτια σε ξενοδοχεία, προσλήψεις καθηγητών και υπαλλήλων, καμία διαγραφή φοιτητή που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του κ.ά.