Με τίτλο «Ωρολογιακή βόμβα η τουρκική οικονομία», η γερμανική Deutsche Welle περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, κάνει ειδική αναφορά στον επίπλαστο ρυθμό ανάπτυξης για το περασμένο έτος, που βρέθηκε μεν σε ποσοστά υψηλότερα από της Κίνας, χωρίς όμως να προσφέρει ουσιαστική αξιοπιστία, αφού βασίζεται στην υψηλή εσωτερική κατανάλωση.
 
Το παραπάνω στοιχείο, σε συνδυασμό με τον ρυθμό πληθωρισμού που καλπάζει σε διψήφια επίπεδα, με το 11% που καταγράφεται να είναι διπλάσιο από τους στόχους της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως σε περίπτωση επικράτησής του θα επιχειρήσει να περιορίσει τον ρόλο της, χαρακτηρίζοντας «πηγή κάθε κακού» τα υψηλά επιτόκια της Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την σε συνεχή πτώση τουρκική λίρα.
 
Σύμφωνα με το Reuters, η τουρκική λίρα βρέθηκε σε εξόχως χαμηλό επίπεδο την Παρασκευή, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται στο 15%, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η αξία της λίρας καταγράφει συνεχείς απώλειες.
 
«Η Τουρκία χρειάζεται εξωτερικά κεφάλαια για να διατηρήσει τη βασισμένη στην κατανάλωση ανάπτυξη», εξηγεί ο Ερντάλ Γιαλτσίν, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ανώτατη Σχολή της Κωνσταντίας (HTWG).
 
«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα» σημειώνει ο καθηγητής, την ώρα που τα σενάρια για μαζική φυγή κεφαλαίων πυροδοτούν άλλα, που θέλουν την Τουρκία να αναγκάζεται να επιβάλει capital controls.
 
Συγκεκριμένα, κατά δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Zurcher Zeitung, ο Ερντογάν πρόκειται σύντομα να βρεθεί μπροστά σε μια τέτοια επιλογή, μην καταφέροντας να γλιτώσει την χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει τον βαθύ προβληματισμό που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν, κάνοντας αναφορά και στην άσχημη κατάσταση που βρίσκεται το τουρκικό χρηματιστήριο, και υπογραμμίζοντας παράλληλα τις «λαϊκίστικες» υποσχέσεις του Τούρκου, έναν μήνα πριν τις εκλογές.
 
Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει επίσης πως η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, με τις σχέσεις με Γερμανία και ΗΠΑ να βρίσκονται σε δύσκολη φάση.
 
Το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν έχει πυκνώσει τις επιθέσεις του κατά οίκων αξιολόγησης και άλλων χρηματοοικονομικών ομίλων, κάνοντας λόγο για «εχθρούς της Τουρκίας κάτω από τον μανδύα οίκων αξιολόγησης».