Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, το Σάββατο 24/12 εφημέρευε το Αγλαΐα Κυριακού. «Αναμονή παιδιών για εξέταση πάνω από 8 ώρες. Πέρασαν περί τα 700 παιδιά για εξέταση. Το πρωί των Χριστουγέννων υπήρχαν παιδιά που δεν πρόλαβαν να εξετασθούν και μεταφέρθηκαν στο διπλανό παιδιατρικό νοσοκομείο το Αγίας Σοφίας που ξεκίνησε την εφημερία του προκειμένου να εξετασθούν», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει: «Την Κυριακή 25/12 και Δευτέρα 26/12 των Χριστουγέννων εφημέρευε το Αγίας Σοφίας. Αυξητική προσέλευση. Προσήλθαν την Κυριακή Χριστουγέννων περί τα 700 παιδιά και άλλα τόσα την Δευτέρα των Χριστουγέννων. Η αναμονή ξεπέρασε τις πέντε ώρες».

Τη Δευτέρα εφημέρευε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και ο κ. Γιαννάκος αναφέρει: «Απίστευτη προσέλευση, πρωτόγνωρη αναμονή. Προσήλθαν 400 παιδιά και η αναμονή ξεπέρασε τις δύο ώρες. Φαντάζεστε να είχε κλείσει. Από τα 700 παιδιά που εξετάζονται στα επείγοντα των παιδιατρικών κυρίως με ιώσεις εισάγονται περίπου 60 για νοσηλεία».

Σχολιάζει δε πως «ο μικρός αριθμός εισαγωγών σε σχέση με τα εξεταζόμενα παιδιά στα επείγοντα δείχνει την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδάκια στα παιδιατρικά νοσοκομεία χωρίς λόγο. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργεί με ωράριο τραπεζών».

«Εάν οι πρωταβάθμιες μονάδες διέθεταν παιδιάτρους η ταλαιπωρία των παιδιών θα ήταν πολύ μικρότερη. Αναδεικνύεται επίσης η έλλειψη ιατρών και νοσηλευτών στα παιδιατρικά νοσοκομεία και η αναγκαιότητα ενίσχυσης τους. Εάν υπήρχαν περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές θα λειτουργούσαν περισσότερα ιατρεία στα επείγοντα των εφημερευόντων και η ταλαιπωρία των παιδιών μικρότερη… και φυσικά μέτρα αυτοπροστασίας ειδικά τώρα στις εορτές. Τα νοσηλευόμενα παιδάκια με κορονοϊό είναι ελάχιστα εκ των οποίων ένα πολύ σοβαρά στη ΜΕΘ. Τα παιδιατρικά νοσοκομεία νοσηλεύουν λιγότερα από 10 παιδιά συνολικά με κορονοϊό. Κρίμα όμως να είναι γεμάτα τα παιδιατρικά από ιώσεις» καταλήγει.