«Το υπερταμείο δεν είναι φύλλο συκής, αλλά πραγματική ασπίδα. Δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν γίνεται εκποίηση ούτε ιδιωτικοποίηση», δήλωσε στη Βουλή ο Ε. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πάντως ότι το υπερταμείο «είναι μία επιλογή που μας ανάγκασαν και θα μπορούσαμε να την σκεφτούμε».

Αναφερόμενος σε όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, υποστήριξε πως δεν υπάρχει υποθήκευση της περιουσίας, καθώς ιδιωτικοποίηση μπορεί να γίνει από τον υπουργό Οικονομικών. «Στο υπερταμείο δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση της περιουσίας, οι μετοχές είναι μόνο στο ελληνικό Δημόσιο, δεν μεταβιβάζονται και δεν μπορούν να πωληθούν. Μόνο ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να δεχθεί μία ιδιωτικοποίηση».

Όπως τόνισε, το υπερταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί «για να κάνουμε αναδιαρθρώσεις στις επιχειρήσεις για να πειστεί ο κόσμος ότι το δημόσιο μπορεί να είναι καλό, να επηρεάζει την κλαδική πολιτική και τις περιφέρειες», ενώ πρόσθεσε ότι «μεγάλο στοίχημα είναι μέσα από το υπερταμείο να έχουμε στρατηγική αναδιάρθρωσης και θα το δείτε όταν έρθει ο εσωτερικός κανονισμός».

Τέλος, καταλόγισε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που περνούσαν νόμους για να κάνουν προσλήψεις δικών τους προσώπων και επιτίθονται στην κυβέρνηση που, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπαθεί να καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος. «Φτιάχνουμε μία σχέση με τις ΔΕΚΟ και την δημόσια διοίκηση που κόβει την παλαιά πολιτική, που δεν είναι το παλαιό ρουσφέτι, το παλαιό πελατειακό κράτος, αλλά συντονίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας και την κοινωνική λογοδοσία. Αυτό που θέλατε εσείς, να βάζετε τους δικούς σας ανθρώπους, τελείωσε».