Σε νέες συλλήψεις για την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές την Πέμπτη, καθώς στο πλαίσιο της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης ταυτοποιήθηκαν ακόμη τρία άτομα, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 43, 57 και 44 ετών. Ο 44χρονος είναι εν ενεργεία αστυνομικός που υπηρετεί σε υπηρεσία γραφείου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης δεν είχε ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος του.
Σχηματίζεται δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εξύβρισης και της διατάραξης οικιακής ειρήνης, η οποία θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για την επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Την Τετάρτη κρίθηκαν ένοχοι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι τρεις από τους τέσσερις πρώτους δράστες που συνελήφθησαν. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν μετανιωμένοι και προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, λέγοντας πως παρασύρθηκαν από την ανοησία της μετεφηβικής ηλικίας και το πλήθος που ήταν γύρω τους. Το δικαστήριο τιμώρησε τον έναν 20χρονο και τον 36χρονο ομογενή σε 14 μήνες φυλάκιση, ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών. Ο τέταρτος παραπέμφθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων, καθώς είναι 17 ετών.
«Να μην μείνουν στα στρατιωτάκια»
Ο Γ. Μπουτάρης δήλωσε την Πέμπτη πως η επίθεση σε βάρος του είναι επίθεση σε βάρος κάθε πολίτη που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου. Κάλεσε τις αρχές να αποκαλύψουν όσους βρίσκονται πίσω από τις φασιστικές επιθέσεις και να μην αρκεστούν στα «στρατιωτάκια» που εκτελούν πράξεις όπως η επίθεση εναντίον του.
«Είναι υποχρέωσή μας το γεγονός αυτό να το αναδείξουμε. Να ονοματίσουμε τους οργανωτές και εμπνευστές των φασιστικών σχεδίων και να τους απομονώσουμε. Να φτάσουμε όχι μόνο στα “στρατιωτάκια” που εκτελούν πράξεις όπως η προχθεσινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Τόνισε ότι στην εποχή της κρίσης έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο το να γίνεται εκμετάλλευση της λαϊκής δυσαρέσκειας από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές συμπεριφορές. «Η ωμή βία απειλεί όλους όσοι μάχονται για να υπερασπιστούν την ελευθερία του λόγου. Δυστυχώς στη χώρα μας, ειδικά την εποχή της κρίσης, η λαϊκή δυσαρέσκεια γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένους ανθρώπους. Από οργανώσεις που εκτρέφουν αυταρχικές και βίες συμπεριφορές στο όνομα, υποτίθεται, της αγανάκτησης του κόσμου».