Για επιχείρηση αστυνομικής βιαιότητας και αυθαιρεσίας στον καταυλισμό Ρομά στο Ζευγολατιό Κορινθίας κάνει λόγο η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ. Όπως καταγγέλλει: «Χτύπαγαν και σημάδευαν με όπλα γονείς μπροστά στα παιδιά τους, ενώ ένας μανάβης καταγγέλλει ότι του έσπασαν το πόδι και κατά τη διάρκεια σωματικού ελέγχου του πήραν 360€ που είχε πάνω του».

Η αστυνομική επιχείρηση στον καταυλισμό Ρομά, σύμφωνα με την καταγγελία, έγινε στις 7 Ιουλίου στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και παραβατικών συμπεριφορών. Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί αφού έσπασαν όσες κάμερες βρίσκονταν στα σπίτια της περιοχής, προκάλεσαν πολλές υλικές φθορές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι όπως καταδικάζει απερίφραστα την παραβατικότητα, έτσι καταδικάζει και «την αστυνομική αυθαιρεσία, την αστυνομική βία και τον αντιτσιγγανισμό σε όλες του τις εκφάνσεις. Τα όργανα της τάξης πρέπει να μας προκαλούν ασφάλεια κι όχι υλικές, σωματικές και ψυχικές βλάβες», επισημαίνει στην ανακοίνωση. «Χρειάζεται αναδιαμόρφωση του όλου συστήματος και οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων στους αρμόδιους και παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή τους για να σταματήσουμε να είμαστε πια μάρτυρες τέτοιων ανεκδιήγητων περιστατικών» καταλήγει.