X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Αστυνομικοί χτύπησαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο …πάλι – Να μη συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα

Αστυνομικοί χτυπούν ασύστολα φοιτητές στο πανεπιστήμιο -κι όχι μόνο. Τι πιο σύνηθες, από το 2019; Σχεδόν κάθε φορά η παρουσία αστυνομικών στα πανεπιστήμια ξεσηκώνει αντιδράσεις και σχεδόν κάθε φορά κάποιος ένστολος θα υπερβεί το μέτρο και δε θα δείξει ...«ενσυναίσθηση του χώρου» που ονειρεύεται ο υπουργός Προστασίας του πολίτη. Η αστυνομία ήδη μπαίνει στα πανεπιστήμια και ξυλοκοπά ανενόχλητη φοιτητές -πριν καν την έλευση της ονειρεμένης για την κυβέρνηση πανεπιστημιακής αστυνομίας- και οι φοιτητές πάντα θα διεκδικούν ένα πανεπιστήμιο από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Η εξουσία, η επιβολή και οι στολές δεν έχουν χώρο πουθενά.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC


της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή το σχέδιο «Βιβλιοθήκη» στο ΑΠΘ που θα πάρει τη θέση του «Στέκι στο Βιολογικό», το ΑΠΘ έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Αστυνομία και φοιτητές συνθέτουν ένα καυτό δίπολο, με ολέθρια αποτελέσματα συχνά, όπως και σήμερα. Αιμόφυρτος στο έδαφος βρέθηκε φοιτητής, θύμα άγριας επίθεσης των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως καταγγέλλουν οι παρευρισκόμενοι και φάνηκε στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν, ο φοιτητής χτυπήθηκε στο πρόσωπο με χειροβομβίδα κρότου λάμψης, ενώ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, με τις πρώτες παρατηρήσεις από το «Ιπποκράτειο» να κάνουν λόγο για απουσία ακοής από το ένα αυτί, ράμματα στο κεφάλι, σπασμένα δόντια.

Δυστυχώς, αυτό είναι ένα ακόμα περιστατικό που ήρθε να προστεθεί στη μαύρη λίστα της αστυνομικής αυθαιρεσίας από το 2019 σε βάρος νέων. Ένα περιστατικό μάλιστα για το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για επίθεση 120 φοιτητών προς την αστυνομία, με αποτέλεσμα τραυματισμό «ιδιώτη» κι «αστυνομικού».

Η λύσσα που έχει επιδείξει το υπουργείο προστασία του πολίτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους νέους είναι πρωτόγνωρη. Κι έγινε ξεκάθαρη από την αρχή της θητείας Μητσοτάκη, όταν το 2019, μετά την πορεία για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, είδαμε αυτό:

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Πριν από αυτό το περιστατικό, πριν περίπου δύο εβδομάδες, είδαμε στο ΑΠΘ βίντεο που φαίνεται τα ΜΑΤ να έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε μία βίαιη σύλληψη, σέρνοντας έναν νέο στα μάρμαρα του προαυλίου. Οι μαρτυρίες των φοιτητών μιλάνε.

thesstoday.gr
thesstoday.gr

Όλα αυτά έναν χρόνο και κάτι από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, εκεί όπου γίναμε μάρτυρες διαδοχικών φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εις βάρος πολιτών, δη νέων.

Kαι πιο πριν… 22 Φεβρουαρίου 2021. Σκηνικό ακραίας βίας και καταστολής από τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις έλαβε χώρα μπροστά από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου από νωρίς το πρωί ήταν σε εξέλιξη συμβολική κατάληψη των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στον νόμο Κεραμέως.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά βίαια γεγονότα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, κι είναι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Το νομοσχέδιο που θέλει την αστυνομική αστυνομία στα πανεπιστήμια έχει φέρει αντιδράσεις, με την αστυνομία να δείχνει το χειρότερο της πρόσωπο σε κάθε αντίδραση.

Το πρόβλημα με την αστυνομική αυθαιρεσία έως κάποιον βαθμό δεν είναι τωρινό. Θέλω να πω ότι είναι χρόνιο ζήτημα το ότι οι άνδρες των ΜΑΤ δε φέρουν διακριτικό αριθμό -που θα έπρεπε-, με αποτέλεσμα η βία να κουκουλώνεται, να γίνονται τυπικά ΕΔΕ και κανείς να μην τιμωρείται. Το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και το σχέδιο αστυνομία στα πανεπιστήμια γεννά ερωτηματικά.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της στα ιδρύματα τον Ιούνιο, ωστόσο «κρύφτηκε» πίσω από τις προβλέψεις της νομοθεσίας σχετικά με το εάν θα υπάρχουν ένοπλοι αστυνομικοί στα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεν ότι ο νόμος προβλέπει ρητά πως δεν θα φέρουν όπλο, αλλά απέφυγε να διαψεύσει το πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο σε πρώτο χρόνο η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) θα περιπολεί είτε οπλοφορώντας είτε με τη συνοδεία ενόπλων αστυνομικών.

Σε πανεπιστήμια όπου «υπάρχει πρόβλημα» θα αρχίσουν οι περιπολίες της λεγόμενης πανεπιστημιακής αστυνομίας σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.«Δεν θα πάνε σε Πανεπιστήμια που δεν έχουν πρόβλημα», είπε στη Βουλή και συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε κανένα λόγο για σπαταλούμε δυνάμεις της αστυνομίας, ούτε δυνάμεις του νέου θεσμού». Οι πρώτες περιπολίες των 400 ειδικών φρουρών προστασίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα ξεκινήσουν στα campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Πανεπιστημιούπολη και το Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Για το ζήτημα, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης είχε δηλώσει ότι «έγιναν όλα τα αναγκαία στάδια όπως έπρεπε. Η πρόσληψη ειδικών φρουρών που αφορούν τα πανεπιστήμια δεν είναι μια απλή διαδικασία, έγινε μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι μια σχετικώς σύνθετη άσκηση, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να επιλέγονται άνθρωποι, οι οποίοι πέρα από τις επιχειρησιακές τους ικανότητες , οφείλουν να έχουν και ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο διότι βρίσκονται μέσα σε ένα χώρο διανόησης, όπως επίσης απαιτείται και μια ενσυναίσθηση του χώρου. Αυτό συνέβη, ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες, ολοκληρώθηκαν οι ψυχομετρικές δοκιμασίες και εκκινεί η εκπαίδευσή, η οποία θα γίνει στην Κομοτηνή, για τους πρώτους 400 πανεπιστημιακούς αστυνομικούς».

Σχεδόν κάθε φορά η παρουσία αστυνομικών στα πανεπιστήμια ξεσηκώνει αντιδράσεις και σχεδόν κάθε φορά κάποιος ένστολος θα υπερβεί το μέτρο και δε θα δείξει …«ενσυναίσθηση του χώρου». Γεννώνται ερωτηματικά κατά πόσο το μείγμα αστυνομία-φοιτητές θα μπορούσε να λειτουργήσει αρμονικά, δεδομένης της σχέσης που ήδη έχει δημιουργηθεί. Έχουμε μια αστυνομία που μπαίνει στα πανεπιστήμια και δρα ανεξέλεγκτα, μια κυβέρνηση που καλύπτει την αυθαιρεσία και φοιτητές, πολίτες που επιμένουν να μη θέλουν το προφανές: καταστολή και βία από την ένστολη «εξουσία».

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πυροδοτήσει το κλίμα, σε μια προσπάθεια να τα βάλει με τους «γνωστούς άγνωστους», τους «μπαχαλάκηδες», όπως τα φιλοκυβερνητικά Μέσα αρέσκονται να λένε. Παρενέβη θέλοντας να διαλύσει ένα στέκι που υπήρχε για πάνω από 45 χρόνια και δεν ενοχλούσε κανέναν. Ένα στέκι από τους φοιτητές για τους φοιτητές. Παρενέβη για να φτιάξει -λέει- βιβλιοθήκη. Να φτιάξει βιβλιοθήκη μια κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενες βέβαια- που έχουν αφήσει τις βιβλιοθήκες στα πανεπιστήμια χωρίς θέρμανση, χωρίς κλιματισμό, με τα ταβάνια να στάζουν νερό με τις πρώτες βροχές. Παρενέβη για να φτιάξει βιβλιοθήκη μια κυβέρνηση που με νόμο κατάφερε να μειώσει τους εισακτέους, να πολεμήσει τα δημόσια πανεπιστήμια, τις εστίες, τη σίτιση…

Θέλησε η κυβέρνηση να φτιάξει ακριβώς σ’ εκείνο το σημείο μια νέα βιβλιοθήκη, λίγο πριν την είσοδο του νέου αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια. Θέλησε να «ανάψει» φωτιές, σε μια προσπάθεια να ξεσηκώσει τους φοιτητές για να «αποδείξει» πως εκείνοι είναι κάποια αντιδραστικά βίαια στοιχεία. Η βία βέβαια φαίνεται στα σώματα των φοιτητών. Και είναι από ένστολους.

Σ’ αυτή την αστυνομία που ονειρεύεται η κυβέρνηση, σε μια λογική «τάξεως και ασφάλειας» όπως έχει πει, η αστυνομία θα δρα -όπως ήδη κάνει- ανενόχλητη; Θα ξεσπά άγρια απάνθρωπα ένστικτα σε 20χρονους; Χωρίς κυρώσεις; Κι όλα καλά;

Από τα δημόσια πανεπιστήμια -και εμπειρικά προσυπογράφω- λείπει συχνά ακαδημαϊκό προσωπικό ή το υπάρχον δεν είναι λίγες οι φορές που μένει απλήρωτο. Λείπουν σύγχρονες κτηριακές δομές, όπου θα μπορείς να διαβάζεις στη βιβλιοθήκη χωρίς να στάζει νερό από το ταβάνι το χειμώνα με τις βροχές, λείπουν σύγχρονες δημόσιες εστίες και χώροι σίτισης όπου δε θα κυκλοφορούν αρουραίοι, λείπουν δωρεάν συγγράμματα -που πολλές φορές φοιτητές καλούνται να πληρώσουν και συν τοις άλλοις, με το νομοσχέδιο Κεραμέως, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μειώνονται οι εισακτέοι. Σε επίπεδο ασφάλειας, η Πρυτανεία θα έπρεπε ήδη να μεριμνά γι’ αυτό. Οι φοιτητικοί χώροι είναι χώροι από τους φοιτητές για τους φοιτητές.

Πορεία διαμαρτυρίας απο φοιτητές του ΑΠΘ που διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία, Θεσσαλονίκη, 26 Μαΐου 2022. – Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις