Στις φωτογραφίες και το βίντεο φαίνεται πως η Ιστιαία μετατράπηκε σε αστυνομοκρατούμενη περιοχή, ώστε να «προστατευθεί» η επίσκεψη του Πρωθυπουργού από τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των κατοίκων.

Μάλιστα, κάτοικοι τις περιοχής που βρίσκονταν εκεί καταγγέλλουν πως όταν προσπάθησαν να παραδώσουν ψήφισμα στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, αυτό αρνήθηκε να το παραλάβει, ενώ «η απάντηση του υπεύθυνου του πρωθυπουργού στην τριμελή Επιτροπή που με δυσκολία επετρεψαν να περάσει, ήταν: “Τί ήρθατε να κάνετε εδώ? Το κομμάτι σας;”»

Όλα αυτά οδήγησαν σε μία παρουσίαση του «σχεδίου ανασυγκρότησης», κεκλεισμένων των θυρών για τους πολίτες, με τον Πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η κρατική παρέμβαση στην περιοχή, «δεν έχει προηγούμενο». «Το φυσικό περιβάλλον, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε να το προστατεύσουμε εδώ στην Εύβοια όπως θα θέλαμε, αλλά ο βαθμός του ενδιαφέροντος του κράτους και της συντονισμένης κρατικής παρέμβασης που δρομολογείται για τη βόρεια Εύβοια κατ’ εμέ δεν έχει προηγούμενο. Είναι πραγματικά μια ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο τόπος και να χτιστεί το μέλλον της βόρειας Εύβοιας σε πολύ καλύτερες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε ευχαριστώ πολύ» ανέφερε συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης.

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας πραγματοποίησαν νωρίτερα μαζική κινητοποίηση, «υποδεχόμενοι» τον Πρωθυπουργό με πανό και συνθήματα, από το λιμάνι της Αιδηψού. Όπως καταγγέλλει επίσης «παρά το γεγονός ότι η Συντονιστική Επιτροπή είχε στείλει επίσημο αίτημα στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό (έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 8882 την 9/12/2021), δεν πήραμε ποτέ καμία απάντηση και στην πράξη αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας. Το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση και σήμερα, την ίδια την ημέρα της κινητοποίησης, όπου παρά το γεγονός ότι πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το χώρο που γινόταν η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό, ακόμα και όταν ζητήσαμε ολιγομελή αντιπροσωπεία με εκλεγμένους εκπροσώπους φορέων να πραγματοποιήσει συνάντηση, διά μέσου εκπροσώπου η κυβέρνηση μας αρνήθηκε».

Την επίσκεψη σχολίασε και το ΜέΡΑ25, υποστηρίζοντας πως «τέσσερις “μόλις” μήνες χρειάστηκαν για να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να επισκεφτεί τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια. Τέσσερις μήνες εγκατάλειψης, αδράνειας, εμπαιγμού και κοροϊδίας, στους οποίους το μόνο που προσπάθησε να κάνει η Κυβέρνηση, ήταν να μεριμνά διαρκώς για να εξασφαλίζει «μαύρες μπίζνες» πάνω στα αποκαΐδια της περιοχής για τους φίλους της, τους ολιγάρχες. Αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν και όσα πραγματοποιήθηκαν αποτέλεσαν απλώς μέσο πλουτισμού για τους φίλους του κ. Μητσοτάκη, ενώ ούτε και οι αποζημιώσεις δόθηκαν στους πληγέντες παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Ο κ. Μπένος παραμένει άφαντος, και καμία απολύτως –ούτε καν στοιχειώδη– προσπάθεια δεν έχει γίνει για να επιστρέψει η ζωή των κατοίκων της περιοχής σε κανονικούς ρυθμούς για να μπορέσουν –όπως οι ίδιοι ζητάνε άλλωστε– να μείνουν στον τόπο τους.

Οι κάτοικοι της περιοχής όμως, που βιώνουν στο πετσί τους την κυνικότητα μιας κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την καταστροφή ως ευκαιρία για την κάθε ΤΕΡΝΑ και τον κάθε ιδιώτη ανάδοχο δασών Α.Ε., δε θα παρακολουθήσουν την επικοινωνιακή πρωθυπουργική επίσκεψη με σταυρωμένα χέρια».

Η Συντονιστική Επιτροπή, από την πλευρά της, τονίζει πως «είμαστε αποφασισμένοι και αμετακίνητοι στα αιτήματά μας για 100% αποζημιώσεις, για αποκατάσταση των ζημιών σε όλους τους κλάδους, για αναπλήρωση εισοδήματος. Δεν πάμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας, για να ζήσουμε στον τόπο μας.  Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα, με τις Επιτροπές Αγώνα, με τη συζήτηση και την κινητοποίηση όλου του λαού της περιοχής. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, συνεχίζουμε και μαζικοποιούμε τον αγώνα».