Οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται στο να δελεαστεί η τρόικα να έρθει στην Αθήνα, ει δυνατόν όμως χωρίς ατζέντα για νέες περικοπές μέχρι την προεδρική εκλογή
Σήμερα συναντώνται εκ νέου Σαμαράς και Βενιζέλος με κύριο θέμα τη στάση της κυβέρνησης εν όψει της καθόδου της τρόικας, η οποία όμως, κατά δήλωση παράγοντα της κυβέρνησης, θέλει «ακόμα κάτι» προκειμένου να πειστεί να έρθει στην Αθήνα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο προβάλλουν τον νέο κύκλο αξιολόγησης από τους δανειστές ως τον πλέον κρίσιμο της τελευταίας διετίας, καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- όχι μόνον μια κόκκινη, αλλά ακόμη και μια κίτρινη κάρτα από τους ελεγκτές της τρόικας μπορεί να μπλοκάρει όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.
Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η επίθεση των διεθνών αγορών μείωσε τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης και επιτρέπει στην τρόικα να αυξήσει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της, προκειμένου να επιτευχθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου μια συμφωνία. Παρά ταύτα, στον άξονα Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει από το περασμένο καλοκαίρι, ιδίως στα εργασιακά, καθώς μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό, τορπιλίζοντας επίσης τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο.
Όπως ανέφερε, συζητήθηκε η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, «πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου».
«Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση» πρόσθεσε.
Προϋπόθεση για την «νέα σχέση», αναφέρει το capital.gr, είναι η άμεση και επαρκής αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ήδη η Ελλάδα από την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη προαναγγέλλει οι επιτηρητές σε παραγωγικά υπουργεία την επιστροφή στην Αθήνα το Σάββατο 8/11, αμέσως μετά την συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup – Ecofin, όπου αναμένεται ένας ακόμη απολογισμός της κατάστασης (στον αρχικό σχεδιασμό έπρεπε σε αυτή τη σύνοδο να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση).
Χθες, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση ανέφεραν ότι δεν έγινε καμία κουβέντα για τρίτο πακέτο. Επισήμαναν επίσης ότι η τρόικα δεν έχει βάλει ζήτημα μείωσης συντάξεων και ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο. Ωστόσο, γίνεται σαφές – αναφέρουν αρμόδιες πηγές – ότι στις 10 ημέρες που μεσολαβούν πρέπει να «τρέξουν» δεκάδες μικρά και μεγαλύτερα μέτωπα αλλά και να βρεθούν τα «ανταλλάγματα» κάθε υπουργείου με το συνδικαλιστικό νόμο να ανάγεται σε ένα από αυτά.
Στο τελευταίο Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου oι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν ότι «υπήρξε πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων» αλλά έκαναν σαφές ότι «σε ορισμένες περιοχές χρειάζεται περισσότερη δουλειά και στοχοποίησαν τις περιοχές αναφέροντας τον «τομέα του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ». Επίσης αναφέρθηκε ότι η «σαφήνεια για τα αποτελέσματα της αποστολής» αποτελεί προϋπόθεση για την διαπραγμάτευση για «συγκεκριμένες επιλογές εξόδου» από το Μνημόνιο.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στο αίτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ προειδοποιούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων, το οποίο έχει ήδη τροποποιηθεί εντός του 2014. Επιπλέον θα επιδιώξει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για το λοκάουτ, προβάλλοντας και τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση αποδέχεται να γίνουν ευρύτατες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με ουσιαστική περικοπή στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, καθώς κρίνει ότι για το ζήτημα αυτό δεν θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις στη Βουλή, ενώ μπορεί να καταγραφεί και ως μεταρρυθμιστικό βήμα με κοινωνική αποδοχή.
* Δέλεαρ για τον ερχομό της τρόικας ο συνδικαλιστικός νόμος, για τον οποίο η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα βρει κοινωνική νομιμοποίηση