Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν ήταν διαθέσιμος αμέσως κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας για σχόλια, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα WDR και NDR, οι γερμανικές αρχές ανέφεραν πως έδωσαν θετική απάντηση στα αιτήματα αυτών των Τούρκων υπηκόων.
 
Πρόκειται κυρίως για Τούρκους στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στο NATO και στάθμευαν στη Γερμανία πριν απαλλαχθούν από τα καθήκοντά τους, κατά την ίδια πηγή. Γενικά, στους αξιωματικούς των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στο εξωτερικό και στα μέλη των οικογενειών τους χορηγούνται διπλωματικά διαβατήρια.
 
Μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, 414 στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστικοί και ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί της Τουρκίας ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών τα οποία μετέδωσαν τα τρία γερμανικά ΜΜΕ. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται πάντως και μέλη των οικογενειών τους.
 
Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος ώθησε τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει εκκαθαρίσεις ευρείας κλίμακας σε διάφορους τομείς, από την παιδεία μέχρι τις ένοπλες δυνάμεις κι από το δικαστικό σώμα ως τα μέσα ενημέρωσης.
 
Τον Ιανουάριο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας πίεσε το Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα ασύλου που είχαν υποβάλει περίπου σαράντα Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο NATO. Η Τουρκία απαίτησε επίσης την έκδοση φερόμενων ως πραξικοπηματιών που έχουν βρει καταφύγιο στη γερμανική επικράτεια.
 
Το ζήτημα δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και μήνες, με την τουρκική κυβέρνηση να φθάνει μέχρι το σημείο να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι φιλοξενεί «τρομοκράτες». Από την πλευρά του το Βερολίνο επέκρινε το εύρος των εκκαθαρίσεων που συνεχίζονται ακόμη στην Τουρκία.