Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην υπόθεση της Marfin, καθώς λιγότερες από 24 ώρες πριν από την επικοινωνιακή φιέστα που έχει προαναγγείλει με την τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας έξω από το μοιραίο τραπεζικό κατάστημα της Marfin, η εκ νέου δημοσιοποίηση των μεθοδεύσεων της ίδιας κυβέρνησης εναντίον των συγγενών των θυμάτων της Marfin την εξέθεσε ανεπανόρθωτα.

Συγκεκριμένα, την 1η Ιουνίου, το ελληνικό δημόσιο επρόκειτο να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, βάσει αναιρετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, που θεωρεί υπερβολικά τα ποσά που επιδικάστηκαν ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, ώστε να τα πάρει πίσω και μάλιστα εντόκως.

Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Μπογιόπουλος στο ραδιόφωνο του «Real fm», το ελληνικό δημόσιο , το οποίο εκπροσωπείται κάθε φορά από την αρμόδια κυβέρνηση, προσφεύγει την 1η Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση καταβολής χρηματικών αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin, βάσει προηγούμενης απόφαση του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Νίκος Μπογιόπουλος, η οικογένεια του ενός θύματος και 19 υπάλληλοι της τράπεζας δικαιώθηκαν με απόφαση το 2014 και τους επιδικάστηκαν χρηματικές αποζημιώσεις. «Κατάφεραν και πήραν σημαντικό μέρος γιατί είχαν προχωρήσει σε κατάσχεση, εις χείρας του ελληνικού δημοσίου, χρηματικών ποσών που δικαιούνταν η τράπεζα».

Ψευδεπίγραφη πλακέτα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σέρνει στα δικαστήρια τις οικογένειες των θυμάτων της Marfin

Τελικά, μετά την εκ νέου δημοσιοποίηση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και το πλήθος αντιδράσεων που προκάλεσε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως «με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού», το ελληνικό δημόσιο αποσύρει την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin.

Διαβάστε την ανακοίνωση της κυβέρνησης:

Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Ελληνικό Δημόσιο, ως ελάχιστο δείγμα ηθικής υποχρέωσης, θα παραιτηθεί από την αναίρεση που αφορά την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Marfin. Αυτό σημαίνει ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε από το Εφετείο και ανέρχεται σε 2,24 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η υπόθεση προκάλεσε και την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επικρίθηκε έντονα από την κυβέρνηση για την απόφασή της να καταθέσει στεφάνι στο σημείο που θα τοποθετηθεί η πλακέτα, λίγες ώρες νωρίτερα από την κυβερνητική φιέστα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:

Η χυδαιότητα και ο φαρισαϊσμός του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin.

Δε φθάνει που επιβράβευσε τους τότε ιθύνοντες, που δεν έκαναν τίποτα για να βρουν τους εγκληματίες και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη, χρήζοντας τους σήμερα υπουργούς.

Ενώ ετοίμαζε την επικοινωνιακή φιέστα με πρόσχημα τους νεκρούς της Marfin, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη άσκησε αναίρεση στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που καταδίκασαν τα Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης για την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων. Η ΝΔ δηλαδή, αντί να επιδιώξει ως κυβέρνηση την επιτάχυνση των αποζημιώσεων για τις οικογένειες, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Λίγη ντροπή δε θα έβλαπτε. Καλύτερα μαζί με την ακύρωση της αίτησης αναίρεσης μετά την κατακραυγή, να ακυρώσει και την αυριανή υποκριτική του παράσταση.