Αθώοι δήλωσαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικάνου Τζωρτζ Φλόυντ, στις 25 Μάη του 2020 στη Μιννεάπολη.

Ο Τζωρτζ Φλόυντ, που του είχαν περάσει χειροπέδες, τον είχαν ακινητοποιήσει και οι τέσσερις παρόντες αστυνομικοί μαζί, και δεν αντιστέκονταν, διαμαρτύρονταν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, όταν ένας εξ αυτών, ο Ντέρεκ Τσώβιν, έβαλε και κράτησε για ώρα το γόνατό του στο λαιμό του θύματός του. Η δολοφονία του οδήγησε σε ένα τεράστιο παγκόσμιο κίνημα, ενάντια στην αστυνομική βία και το ρατσισμό.

Οι τέσσερις αστυνομικοί, Ντέρεκ Τσώβιν, Τόμας Λέην, Τζέη Κουένγκ και Του Τάο, δικάζονται αυτή τη φορά για παράβαση καθήκοντος, αποστέρηση δικαιωμάτων και εγκληματική αμέλεια. Ο Τσώβιν έχει ήδη καταδικαστεί σε 22,5 χρόνια για την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ, ενώ οι άλλοι τρεις είχαν ζητήσει και επιτύχει τα υπόλοιπα αδικήματα που άπτονται της δολοφονίας να εξεταστούν και δικαστούν χωριστά. Με την έναρξη της διαδικασίας, χτες, επανήλθε και το αίτημά τους για χωριστές δίκες, καθώς οι δύο εξ αυτών επίσης ζητούν να θεωρηθούν εκπαιδευόμενοι, καθώς είχαν μικρό διάστημα στην ενεργό υπηρεσία, ενώ και οι τρεις υποστηρίζουν ό,τι η παρουσία του Τσώβιν θα δράσει κατά μιας δίκαιης δίκης τους, καθώς θα προκαταβάλει τους ενόρκους.

Κατά την δολοφονία του Φλόυντ ο Κουενγκ είχε γονατίσει στην πλάτη του θύματος και ο Λέην του κρατούσε τα πόδια. Ο Τάο είχε αναλάβει να κρατά μακρυά τους πολίτες, τον κόσμο που προσπαθούσε να επέμβει. Οι τρεις αντιμετωπίζουν και την κατηγορία ότι δεν επενέβησαν να σταματήσουν τον Τσώβιν.

Η δίκη των τεσσάρων είναι σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και εκεί σπανίως γίνονται δεκτά αιτήματα για χωριστές δίκες.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν άνω των 40 προδικαστικών αιτημάτων, και η έδρα ζήτησε και γραπτώς τις θέσεις των συνηγόρων.