Καμία απειλή στο πρόσωπο της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, δε διέκρινε το δικαστήριο από την «επίθεση με τρικάκια», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά για την Εφημερίδα των Συντακτών. Την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, έγινε στο β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας η δίκη των Γ. Βούτση – Βογιατζή και Γκάμπριο Γκαλούτσι για τη λεγόμενη «επίθεση με τρικάκια», τον Δεκέμβριο του 2020, στην οδό Αμερικής, έξω από το γραφείο (και κατοικία) της γ.γ. Αντεγληματικής Πολιτικής. Η παρέμβαση ήταν μια διαμαρτυρία για τον θάνατο τριών κρατουμένων από κορονοϊό στις φυλακές.

Από τη φρουρά της Σοφίας Νικολάου είχαν ακινητοποιηθεί οι δυο κατηγορούμενοι, ενώ η ίδια τούς έκανε μήνυση για απειλή και εξύβριση, ισχυριζόμενη ότι η ενέργεια της προκάλεσε «τρόμο και ανησυχία» και ότι την εξύβριζε. Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν αυθημερόν με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Η Σ. Νικολάου δεν προσήλθε τότε στο δικαστήριο, το οποίο αθώωσε τους κατηγορούμενους για τις κατηγορίες της απειλής και της απείθειας (για τις συνθήκες της σύλληψής τους) και ανέβαλε την υπόθεση για την κατηγορία της εξύβρισης, θεωρώντας την παρουσία της Νικολάου αναγκαία.

Την περασμένη Τετάρτη, δικάστηκε τελικά η κατηγορία της εξύβρισης. Η Σ. Νικολάου σημείωσε πως βρίσκεται στο δικαστήριο ως γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής και δήλωσε ότι θεωρεί πως θίγει προσωπικά την τιμή και την υπόληψή της η έκφραση «δολοφόνος κρατουμένων» που αναγραφόταν στα τρικάκια, επιμένοντας ότι πρόκειται για προσωπική επίθεση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι επέμειναν ότι το σύνθημα για το οποίο δικάζονται ανάγεται στη σφαίρα της πολιτικής κριτικής και δεν συνιστά ποινικό αδίκημα, ανέφεραν αντίστοιχα παραδείγματα («Μπους δολοφόνε» κ.λπ.) και χαρακτήρισαν τη δίωξή τους πολιτική, που στοχεύει στη φίμωση του αντίπαλου πολιτικού λόγου.

Η εισαγγελέας επισήμανε ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στην κριτική, θύμισε το σύνθημα του περασμένου καλοκαιρού «Μητσοτάκη γ…» και ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, κάνοντας δεκτό ότι το σύνθημα στο τρικάκι ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής κριτικής. Η πρόεδρος αποφάσισε την αθώωσή τους, με το ίδιο σκεπτικό, όπως είπε.

«Η αθώωση των κατηγορουμένων για την κατηγορία της εξύβρισης, σε συνέχεια της προηγούμενης αθώωσής τους για την κατηγορία της απειλής, λόγω της ρίψης φέιγ – βολάν με καταγγελτικά συνθήματα, έβαλε πανηγυρικά ένα θεσμικό τέλος στο τρομολαγνικό κλίμα που καλλιεργήθηκε από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, την κυβέρνηση και τα φιλικά προσκείμενά τους ΜΜΕ, που προέβαλαν την υπόθεση ως “καταδρομική επιχείρηση με τρικάκια” και στόχο είχε τη φίμωση κάθε διαμαρτυρίας και κριτικής απέναντι στις πολιτικές τους» δήλωσε μεταξύ άλλων η συνήγορος υπεράσπισης, Σταυρούλα Γιαννακοπούλου.