Η κατηγορία για εξαπάτηση βασιζόταν στην υπόθεση ότι το κόμμα των Σπαρτιατών κατέβηκε στις εκλογές της τελευταίας στιγμής, μετά τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη, και στην πραγματικότητα αποτελούσε απλώς κάλυμμα για την πολιτική δράση του καταδικασμένου ναζί και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, ο οποίος ήταν έγκλειστος.

Η αθώωση και των έντεκα βουλευτών και του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορία ηθικής αυτουργίας, ανακοινώθηκε σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, παρουσία του Κασιδιάρη και των άλλων κατηγορουμένων, καθώς και του επικεφαλής του κόμματος, Βασίλη Στίγκα. Ο τελευταίος, που στο παρελθόν είχε κάνει δημόσιες καταγγελίες για τον ρόλο του Κασιδιάρη, αναίρεσε πλήρως τις δηλώσεις του κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο.

«Δεν μπορώ να πω ότι αποδείχθηκε εξαπάτηση εκλογέων. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι ψηφοφόροι δεν ήξεραν τι έκαναν, άρα αθώοι» δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την απόφαση.

Η απόφαση ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι δεν αποδείχθηκε από κανένα στοιχείο ότι υπήρξε παραπλάνηση εκλογέων.

Yπενθυμίζεται ότι η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του προέδρου των Σπαρτιατών, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος έκανε λόγο για «Greek mafia» και «Δόν Κορλενόνε», υπονοώντας τον Ηλία Κασιδιάρη. Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία ανέλαβε την έρευνα και άσκησε διώξεις, οδηγώντας την υπόθεση στο ακροατήριο.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρης, μετά τη νίκη του ακροδεξιού μορφώματος «Σπαρτιάτες» και την είσοδο τους στη Βουλή, πανηγύρισε προκλητικά, αφού το κόμμα είχε τη στήριξη του πρώην αρχηγικού μέλους της Χρυσής Αυγής. Μέσα από τη φυλακή έκανε ανάρτηση στο twitter φορώντας μπλούζα με μία περικεφαλαία Σπαρτιάτη, και έγραψε «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ», ενώ έγραψε ένα κείμενο θριάμβου.