Το Πλημμελειοδικείο Πολύγυρου Χαλκιδικής απάλλαξε από τις κατηγορίες τους υπόλοιπους πέντε Ιερισσιώτες που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε επεισόδια με την αστυνομία την Τσικνοπέμπτη του 2013. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβρη του 2017 το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου Χαλκιδικής αθώωσε 17 κατοίκους της Ιερισσού που κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση, δίνοντας δικαστική συνέχεια για τους πέντε μάρτυρες της Ιερισσού που εν τέλει αθωώθηκαν την Τρίτη. 
 
Παρά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που πρότεινε την ενοχή τους και χαρακτήρισε καθόλα νόμιμες τις ενέργειες των ΜΑΤ, το δικαστήριο τους αθώωσε και τους πέντε.


 

Την Τσικνοπέμπτη του 2013 (7 Μαρτίου) οι κάτοικοι της Ιερισσού δέχτηκαν επίθεση  από δυνάμεις των ΜΑΤ και βαριά οπλισμένους άνδρες των ΕΚΑΜ, που έπνιξαν το χωριό με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, ενώ πραγματοποίησαν ανεξέλεγκτα έρευνες στα σπίτια των κατοίκων, προκαλώντας τότε κοινωνική κατακραυγή. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν τότε οι κάτοικοι και επιβεβαιώνεται από τα video, τα ΜΑΤ πέταξαν δακρυγόνα ακόμα και σε σχολείο.
 
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 21 κάτοικοι της Ιερισσού κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για τη συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο, τον Μάρτιο του 2012.«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργον οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή» ανέφερε τότε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, λίγο πριν κάνει γνωστή την αθωωτική απόφαση. Οι διώξεις των κατοίκων ασκήθηκαν μετά από μηνύσεις του πρώην δημάρχου, Χρήστου Πάχτα, οποίος όμως στο δικαστήριο δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους κατηγορουμένους, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα ονόματα των διωκόμενων του έγιναν γνωστά από τρίτους.
 
Σε προηγούμενη δίκη όμως, για διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Μαρτίου 2012, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή σε τέσσερις πολίτες-μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.