Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουλίου 2022, είχαν πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας διαδηλώσεις με διαφορετικά καλέσματα που είχαν να κάνουν με το περιβάλλον, λόγω των πυρκαγιών εκείνων των ημερών, την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά και ενάντια στην απόρριψη του αιτήματος του Γιάννη Μιχαηλίδη, που βρισκόταν τότε σε πολυήμερη απεργία πείνας, για αποφυλάκιση υπό όρους.

Η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει ακραία βία για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις, όπως τεκμηριώθηκε σε πλήθος οπτικοακουστικού υλικού. Το TPP είχε δημοσιεύσει σειρά ρεπορτάζ με βίντεο και μαρτυρίες. (εδώ και εδώ)

Η αστυνομία διαλύει την πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη , 28 Ιουλίου , 2022 - Dimitris Kapantais/SOOC

Η ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησε 4 συλλήψεις, με τα ντοκουμέντα να δείχνουν από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για σκευωρία. Ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο Συνήγορο του Πολίτη και στέλεχος, μέλος του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, ο οποίος συμμετείχε στην διαδήλωση για τις πολιτικές που επέτρεψαν τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2022, με την ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου. Όπως προκύπτει από το διαθέσιμο υλικό ο Σωτήρης Λαπιέρης στοχοποιήθηκε, χτυπήθηκε και συνελήφθη εντελώς αναίτια από την αστυνομία, αφού χτυπήθηκε, μόνο και μόνο επειδή διαμαρτυρήθηκε για την άσκηση ακραίας αστυνομικής βίας σε διαδηλωτές, της οποίας ήταν μάρτυρας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ένας ακόμα άνδρας συνελήφθη, γιατί έβγαζε βίντεο κατά την επίθεση των ΜΑΤ στον Σ.Λαπιέρη, ενώ άλλο άτομο συνελήφθη σε σημείο μακριά από τα «επεισόδια» για τα οποία έκανε λόγο η ΕΛ.ΑΣ.

Τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει τότε το βίντεο που αστυνομικός χτυπάει ακινητοποιημένο προσαχθέντα στο πρόσωπο, την ώρα που μεταφέρεται από συναδέρφους του

Κατά τη δίκη, οι αστυνομικοί που εμφανίστηκαν ως μάρτυρες έπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων, σύμφωνα με την πλευρά της υπεράσπισης, ενώ προβλήθηκαν στην έδρα τα βίντεο που αποδείκνυαν την αθωότητα των συλληφθέντων και εξέθεσαν την αστυνομική βία.

Oι 4 συλληφθέντες αθωώθηκαν, ενώ για την αστυνομική βία είναι, με αρκετή καθυστέρηση, σε εξελίξη η ΕΔΕ.

Η ανάρτηση του Σωτήρη Λαπιέρη:

Σήμερα στην Ευελπίδων, η δική ενάντια στους διαδηλωτές της 27/8/2021, μετατράπηκε σε δίκη εναντίον εναντίον της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας!
ΟΛΟΙ ΑΘΩΟΙ!

Και ο Κώστας που υπέστη βασανισμό με ψεκασμούς και ξυλοδαρμό ενώ του είχαν περάσει χειροπέδες, και ο Γεράσιμος που απλά τραβούσε βίντεο την σύλληψη μου για να προστατεύσει έναν άγνωστο σε αυτόν διαδηλωτή και ο Γιάννης που απλά προστέθηκε για να μην υπάρχουν μόνο δαρμένοι στο κατηγορητήριο!

Τα καταφανή ψευδή των αστυνομικών, οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσαν, η απουσία οποιοδήποτε ευρήματος, αλλά και οι μάρτυρες υπεράσπισης, ανέδειξαν τον ξεκάθαρο χαρακτήρα της σκευωρίας:

Να καλυφθεί πίσω από ψευδείς κατηγορίες άλλη μια επιχείρηση διάλυσης πορείας και ξυλοδαρμού διαδήλωσης από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης κονιορτοποιησαν το στημένο κατηγορητήριο. Αλλά πάνω από όλα φάνηκε η σημασία ύπαρξης βιντεοληπτικου υλικού που πιστοποιούσε την αναίτια βία της αστυνομίας. Κι εδώ χρειάζεται ένα τεράστιο ευχαριστώ στους φωτορεπόρτερ που είναι τα μάτια και τα αυτιά της δημοκρατίας, αλλά και σε κάθε έναν που ενώ γύρω του δέρνουν κόσμο, έχει την αποφασιστικότητα να τραβήξει κινητό και να καταγράψη.

Η περίοδος είναι δύσκολη αλλά νίκες σαν κι αυτές δίνουν αυτοπεποίθηση και αποδεικνύουν ότι οι σκευωρίες της ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορούν να κάμψουν τους αγώνες και όσους και όσες αγωνίζονται!