Η όγδοη συνεχόμενη νύχτα ανελέητων βομβαρδισμών της Γάζας από την ισραηλινή αεροπορία, ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων στην Λωρίδα σε άνω των 200 – πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 220, αλλά ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις παλαιστινιακές αρχές-, εκ των οποίων 58 βρέφη και παιδιά και 34 γυναίκες.

Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα 4μμ της Κυριακής και πριν τη σφοδρότερη νύχτα βομβαρδισμών, αναφέρει 188 νεκρούς, εκ των οποίων 55 παιδιά και 33 γυναίκες, στη Γάζα, όπως και 1230 τραυματίες, πολλοί εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Επιβεβαιώνονται και οι βομβαρδισμοί περί τα νοσοκομεία, και η ανικανότητα πρόσβασης, που όπως είναι φυσικό θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων. Δύο γιατροί είναι μεταξύ των θυμάτων των χθεσινών βομβαρδισμών. 

Μεταξύ των σημερινών θυμάτων, 21 άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, της οικογένειας αλ-Κουαλάκ, που απλωνόταν σε τέσσερις γενιές, εξοντώθηκαν με μιας. Οι νεκροί της οικογένειας είναι ηλικίας τριών ετών έως ενενήντα ετών. 

Μόνο στην πόλη της Γάζας διεξήχθησαν χθες πάνω από 100 αεροπορικές επιθέσεις / βομβαρδισμοί. Οι δήθεν «στόχοι συνδεόμενοι με τρομοκρατικές ενέργειες», όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, είναι δρόμοι περί τα νοσοκομεία, βασικές οδικές αρτηρίες, προσφυγικοί καταυλισμοί, σπίτια, εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης και καλλιεργήσιμη γη, ώστε να καταστραφεί και αυτή ολοσχερώς. Οι περισσότεροι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία είναι αδιάβατοι. Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει πολλαπλά πλήγματα ειδικά στις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης.

Σε δέκα ανεβάζουν τους νεκρούς στην Ισραηλινή πλευρά δημοσιογραφικές πηγές, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και ένας στρατιώτης. 

Από Ισραηλινής πλευράς δε φαίνεται καμμία διάθεση για παύση των βάρβαρων βομβαρδισμών. «Θα συνεχίσουμε όσο χρειάζεται για να έχουν ησυχία οι πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Βενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου, ο οποίος μάλιστα δικαιολόγησε «απολύτως» την ισοπέδωση των γραφείων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τηλεοπτικών δικτύων γιατί «εκεί έδρευαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Χαμάς» – κάτι που έχει διαψευστεί ήδη από τον πρόεδρο του (αμερικανικού) πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, που στεγάζονταν εκεί επί 15 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα έχει δοθεί τηλεγράφημα του ρεπόρτερ του Ασοσιέιτεντ Πρες στη Γάζα, Φαρές Ακράμ, στο οποίο, μία μόλις μέρα πριν τον βομβαρδισμό των γραφείων του πρακτορείου, σημείωνε ότι «την Παρασκευή βομβάρδισαν τα κτήματα της οικογένειας στου στη Γάζα μετατρέποντας τα σε μια μια αδιάκριτη μάζα σιδήρου και καμμένων οπωροφόρων», ότι «σε αντίστοιχη επίθεση την 3η Ιανουαρίου του 2009, οι Ισραηλινοί είχαν δολοφονήσει τον πατέρα του» ότι έχει χάσει «έξι συγγενείς, τρεις καλούς φίλους και πάρα πολλούς συναδέλφους» από Ισραηλινές επιθέσεις και κατέληγε λέγοντας «Τα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες είναι το μόνο μέρος στη Γάζα που αισθάνομαι κάπως ασφαλής. Οι συντεταγμένες του κτηρίου έχουν δοθεί στις Ισραηλινές αρχές και είναι μάλλον απίθανο να το πλήξουν».

Μία μέρα μετά, το κτήριο ισοπεδώθηκε, και ο Φαρές Ακράμ κάλυψε την είδηση… 

ΟΗΕ: Παρέμβαση Γκουτιέρες, βέτο των αμερικανών 

Για «παράλογο κύκλο αιματοχυσίας, τρόμου και καταστροφής» και «ανεξέλεγκτη ανθρωπιστική κρίση», η οποία κατά ουσίαν «θα ενισχύσει τον εξτρεμισμό» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγοντας, την Κυριακή, την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που και πάλι όμως δεν είχε αποτέλεσμα, λόγω της θέσεως των ΗΠΑ. Επιρρίπτοντας εμμέσως την  ευθύνη στο Ισραήλ, καθώς αναφέρθηκε εκτενώς στην εξόντωση ολόκληρων οικογενειών από τις ισραηλινές βόμβες, μες στα ίδια τους τα σπίτια. 

Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης, Ριάντ Αλ Μάλικι που μίλησε στο συμβούλιο Ασφαλείας καταγράφοντας τα εγκλήματα πολέμου που, βάσει του διεθνούς δικαίου, έχει διαπράξει τις τελευταίες δέκα ημέρες το Ισραήλ. «Ορισμένοι δε θέλουν να μιλούν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά ξέρουν ότι αυτό συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος του Ισραήλ είναι να δημιουργήσει νέο προσφυγικό κύμα για να συνεχίσει την εποικιστική του πολιτική. Οι παράνομοι εποικισμοί του Ισραήλ – αυτοί και΄αυτοί έγκλημα πολέμου – κατοικούνται από περίπου 700.000 εποίκους σήμερα έναντι λιγότερων των 150.000 όταν υπεγράφη η συμφωνία του Όσλο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας και πάλι δεν μπόρεσε να εκδόσει κάποια ανακοίνωση, λόγω την σθεναρής υποστήριξης που προσφέρουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή ήταν η τρίτη προσπάθεια για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδικαστική της εθνοκάθαρσης που διαπράττει το Ισραήλ και με αίτημα την παύση των εχθροπραξιών, στην οποία συμφωνούν τα 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου – μόνη εξαίρεση η ΗΠΑ. Η χθεσινή έκτακτη σύγκλιση έγινε με πρόταση εκ των μονίμων μελών της Κίνας και εκ των εκτάκτων μελών της Τυνησίας και της Νορβηγίας. 

Στις πόλεις του Ισραήλ με μεικτό πληθυσμό, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, με την αστυνομία να συγκαλύπτει τα εγκλήματα των ισραηλινών ακροδεξιών. Τα λυντσαρίσματα συνεχίζονται, όπως και οι συγκρούσεις στους δρόμους, ενώ έχουν αναφερθεί επιθέσεις από αγνώστους και σε τεμένη και σε συναγωγές.

Αυστηρή ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ για την έλλειψη οποιασδήποτε δράσης από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δυστυχώς, το Συμβούλιο έχει αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς οι ΗΠΑ στέκονται στην αντίθετη πλευρά από το Διεθνές Δίκαιο», ήταν η ακριβής δήλωση του σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Ζινχουά. Η Κίνα έχει την προεδρία του Συμβουλίου αυτό το μήνα και θα επιδιώξει, όπως ανακοίνωσε, κατ’ ελάχιστον να εκδοθεί ανακοινωθέν υποστηρικτικό των προηγουμένων σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. 

Η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο κειμένου, και για τρίτη φορά δεν μπόρεσαν να το περάσουν.  «Λόγω της διαφωνίας μίας μόνο χώρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να μιλήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο διεθνές όργανο που δεν έχει λάβει επίσημη θέση για τη σύγκρουση. Η αμερικανική θέση, και στις τρεις σχετικές συνεδριάσεις, επιμένει ότι «δεν θα βοηθήσει» στην «αποκλιμάκωση» μια απόφαση του κορυφαίου αυτού οργάνου του ΟΗΕ.

Σε σημερινό του μήνυμα (Δευτέρα), ο Πρέσβυς του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Μαρούαν Εμίλ Τουμπάσι, σημειώνει: «Το σιωνιστικό κίνημα δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα από την επιβολή της ρατσιστικής, αποικιοκρατικής του πολιτικής στην περιοχή, διαπράττοντας κάθε είδους εγκλήματα, και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες του, να προστατεύσει το λαό μας, και να ασκήσει το καθήκον του στη. Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, παρά την έκκληση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας». 

Συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος που επρόκειτο να συνεδριάσει επίσης χθες, Κυριακή, μετέφερε την συνεδρίαση του για σήμερα, Δευτέρα, πιθανώς ώστε να έχει εικόνα για τις θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Σύνδεσμος ζήτησε ήδη την έναρξη έρευνας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) για στα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που συντελούνται αυτές τις ημέρες από το Ισραήλ. 

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη ανοικτή έρευνα του ΔΔΧ για τα αντίστοιχα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ισραηλινοί το 2014, που όμως είχε οδηγήσει σε ουσιαστικές απειλές κατά και του δικαστηρίου και των δικαστών από την κυβέρνηση Τραμπ, τότε. 

«Εάν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίσει τη δίωξή μας, ή τη δίωξη του Ισραήλ ή άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είχε δηλώσει τότε ο σύμβουλος του Τραμπ επί θεμάτων Ασφαλείας,  Τζων Μπόλτον. Οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να επιβάλλουν άμεσα οικονομικές κυρώσεις και να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες στα μέλη του δικαστηρίου, αν προχωρήσουν [και υποβάλλουν κατηγορητήριο] εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ […] Θα απαγορεύσουμε στους δικαστές και τους εισαγγελείς να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα κεφάλαιά τους που βρίσκονται στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα τους διώξουμε με τον Αμερικάνικο Νόμο […] Το ίδιο θα κάνουμε και για κάθε εταιρεία ή κράτος που θα βοηθήσει μιαν τέτοια έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου». 

Πως να βλάψετε το 1/3 του πληθυσμού του πλανήτη

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ αχρηστεύτηκαν στην πράξη

Επαφές με υπουργούς Εξωτερικών των αραβικών κρατών που έχουν υπογράψει τις περίφημες Συμφωνίες του Αβραάμ είχε χθες ο επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άντονυ Μπλίνκεν, για τις οποίες δεν έχουν γίνει ακόμη ανακοινώσεις. Οι συμφωνίες αυτές είχαν υπογραφεί επί Τραμπ και στηρίζονται από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, οι συμφωνίες αυτές με τέσσερα αραβικά κράτη (τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν) έχουν ήδη καταρρεύσει στην πράξη, καθώς ακόμη και οι «μαλακοί» όροι που είχαν θέσει τα συγκεκριμένα κράτη στο Νετανιάχου έχουν κονιορτοποιηθεί μετά την τελευταία βάρβαρη επίδειξη δύναμης του Ισραήλ. 

Οι ανακοινώσεις που έχουν εκδόσει τα συγκεκριμένα τέσσερα κράτη εις βάρος του Ισραήλ και της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νετανιάχου (με τον οποίο συνυπέγραψαν) είναι καταδικαστικές και σε ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, ενώ καμμία άλλη αραβική χώρα δε θα δείξει διάθεση να υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία, μετά όσα συμβαίνουν, τα οποία θέτουν και πάλι ως προτεραιότητα το Παλαιστινιακό, και δεν το «αποδεσμεύουν» από «τις σχέσεις Ισραήλ- Αραβικών κρατών», όπως υποτίθεται ότι ήταν η πρόθεση. Αχρήστευση ντε φάκτο και των σημερινών συνθηκών με τα τέσσερα αυτά κράτη προβλέπουν άλλωστε και οι αμερικάνοι αναλυτές, που πρόσκεινται στους δημοκρατικούς, οι οποίοι επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Τραμπ γιατί «υποστήριξε τα πιο εξτρεμιστικά στοιχεία του Ισραήλ με κάθε δυνατό τρόπο». 

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι φόβοι κλιμάκωσης και εξάπλωσης των εχθροπραξιών σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς τόσο η Χεσμπολάχ του Λιβάνου όσο και η Τεχεράνη ήδη όχι μόνο τάχθηκαν ανοικτά στο ζήτημα αλλά ανακοίνωσαν επίσημα ότι εάν τους ζητηθεί να βοηθήσουν τον Παλαιστινιακό λαό, με οποιοαδήποτε τρόπο, θα το πράξουν. Ήδη το Ιράν έχει προσφερθεί να μεταφέρει τραυματίες και όσους χρήζουν ιατρικής βοήθειας σε δικά του νοσοκομεία, ενώ αποστέλλει ιατρική βοήθεια στη Γάζα.