Εθελοντική θα είναι η δήλωση των αποτελεσμάτων των τεστ για κορονοϊό που θα κάνουν οι πολίτες στο σπίτι τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με μια συλλογιστική πορεία που σίγουρα απέχει πολύ από την ιχνηλάτηση και τη σωστή καταγραφή των κρουσμάτων. Ο υπουργός επικαλέστηκε τα προσωπικά δεδομένα και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πολύ στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

«Έχουμε προβλέψει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου θα μπορεί κανείς να δηλώνει το κατά πόσον είναι θετικός στον ιό με βάση και μετά αυτό θα οδηγεί ως δήλωση καταρχήν σε μια συγκεκριμένη δειγματοληψία γιατί είναι σημαντικό το κράτος να έχει στατιστικά μεγέθη και από εκεί και πέρα θα οδηγεί στη δυνατότητα οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν πρόσθετο τεστ μετά στις δημόσιες δομές του κράτους» είπε ο υπουργός.

«Αν κάποιος είναι αρνητικός δε θα υπάρχει υποχρέωση να δηλώσει ότι είναι αρνητικός» αναρωτιέται ο παρουσιαστής με τον υπουργό να απαντά «υποχρέωση δεν υπάρχει στην εξίσωση. Η ουσία αυτού του πράγματος γενικά είναι εθελοντική. Θα μπορεί να μπει σε μια πλατφόρμα γενικά εθελοντικά. Η παρότρυνση μας είναι να δηλώσει προφανώς το θετικό».

«Αν κρύψω ότι έχω θετικό;» αναρωτιέται ξανά ο παρουσιαστής με τον κ. Πιερρακάκη να απαντά ότι «όλη αυτή η συζήτηση αλληλεπιδρά με θέματα προσωπικών δεδομένων και είναι μια διαδικασία που έχει ισχύσει πανευρωπαικά σε κάθε τι, είτε μιλούσαμε για την ιχνηλάτηση, είτε μιλούσαμε για οτιδήποτε άλλο, προφανώς υπάρχει ο γενικός κανονισμός της προστασίας των δεδομένων. Από εκεί και πέρα εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και στο ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα ήταν να το δηλώσει για να μπορέσει μετά αυτό και να καταγραφεί και να το τεστάρει».