Μέχρι στιγμή έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές από τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας, την ώρα που κατά τον ΟΗΕ έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία τουλάχιστον εξήντα τραυματίες, με τα τραύματα να φέρονται από πυροβόλα όπλα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως σύμφωνα με ακτιβιστές και δικηγόρους της χώρας, ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν εκτός από την εκτεταμένη χρήση βίας, σε μαζικές συλλήψεις απέναντι στις κινητοποιήσεις.

Των ταραχών προηγήθηκε απόφαση του προέδρου Μνανγκάγκουα να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων κατά 150%, με το Telesur να μεταδίδει πως ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί το παράνομο εμπόριο καυσίμων, γεγονός που οδήγησε στο ξέσπασμα μεγάλων αντιδράσεων των πολιτών.

Απέναντι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε, εκτός της αστυνομικής καταστολής, σε διαδικτυακό μπλακ άουτ, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις πληροφορίες για τα πραγματικά περιστατικά. Όπως μεταδίδει το Euronews, οι αρχές περιόρισαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο την Τρίτη, ενώ την Παρασκευή κατέβασαν εντελώς τον διακόπτη.

Μάλιστα, αναφέρεται πως η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, Econet Wireless, δήλωσε πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή «να διακοπούν εντελώς οι υπηρεσίες διαδικτύου, μέχρι νεωτέρας». Σημειώνεται πως ελέω διακοπής διαδικτύου δεν λειτουργούν ούτε οι τράπεζες, όπως και τα ATM.