«Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται σε συνομιλίες για να διευρύνει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης περισσότερων αεροπορικών και ναυτικών βάσεων εδώ, σηματοδοτώντας πιθανή κίνηση προς την ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία» σημειώνει δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας WallStreet Journal, επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχων.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που κάνουν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον στρατό των ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας την συνεχή βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την «ανησυχητική» στάση της Τουρκίας. 
 
Στο δημοσίευμα, στο οποίο τονίζεται πως «ο καιρός είναι ιδανικός» για την ετήσια εκπαίδευση των Αμερικανών, υπογραμμίζεται ακόμη πως «το πιο σημαντικό» είναι πως ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι δεκτικοί για μία τέτοια εξέλιξη, με τους αξιωματούχους να τονίζουν πως «βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για τη μεταφορά περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση».
 
«Η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» υπενθυμίζει η εφημερίδα τις δηλώσεις του Τζον Ντάνφορντ, αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο οποίος και υπογράμμισε την εγγύτητα της Ελλάδας στις αμερικανικές επιχειρήσεις σε Συρία και Βόρεια Αφρική.
 
Στο σημείο αυτό, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη επεκτείνει τη χρήση των ελληνικών βάσεων, με ειδική αναφορά στις πτήσεις drones (μη επανδρωμένων αεροπλάνων) από τη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Στο δημοσίευμα σημειώνεται ωστόσο, πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα είναι προκαταρκτικές, αλλά δεν στοχεύουν στη μόνιμη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού, απορρίπτοντας τα σενάρια αντικατάστασης των αμερικανικών επιχειρήσεων στην αεροπορική βάση στο Ιντζιρλίκ της Τουρκίας.
 
«Η διμερής μας σχέση με την Ελλάδα δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να αναπτυχθεί σε βάρος της Τουρκίας» επικαλείται και πάλι τις δηλώσεις του στρατηγού Ντάνφορντ, σημειώνοντας πάντως πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συναντούν συχνές εντάσεις, ενώ τονίζεται πως οι Τούρκοι έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση του Ιντζιρλίκ, με τις ΗΠΑ να αναγκάζονται να μεταφέρουν μέρος των δυνάμεών τους «σε μέρη όπως το Κατάρ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία».
 

Σούδα, Τουρκία και… Λιβύη

 
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως το αεροσκάφος του Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τη βάση της Σούδας στην Κρήτη για τον ανεφοδιασμό του κατά το ταξίδι στη Σιγκαπούρη για τις συζητήσεις με τον Κιν Γιονγκ Ουν, ενώ σημειώνει και την πρόσφατη τετραήμερη επίσκεψη του αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν. Συμπληρώνει ωστόσο το δημοσίευμα πως καθώς η βάση της Σούδας είναι πλήρης, οι ΗΠΑ οδηγούνται στην αναζήτηση και άλλων επιλογών.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέχεια το δημοσίευμα επιχειρεί να καταμετρήσει τα οφέλη της Ελλάδας από μία συμφωνία για αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο «θα μετριάσει τις απειλές ασφαλείας από τη Λιβύη και την Τουρκία», τονίζοντας πως για τη δεύτερη η Ελλάδα «ανησυχεί βαθιά». Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά και στην πρόσφατη σύλληψη και απελευθέρωση δύο Τούρκων στρατιωτικών στον Έβρο.
 
Η Ελλάδα «κοιτάζει τριγύρω σε αυτή τη γειτονιά και αναγνωρίζει την ίδια αστάθεια… που έχουμε και εμείς» επικαλείται άλλον έναν αξιωματούχο τη WSJ, σημειώνοντας πως από την Ελλάδα δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση στις συζητήσεις, αλλά επικαλείται αξιωματούχους που τονίζουν πως είναι στρατηγική θέση της χώρας η στήριξη του ΝΑΤΟ, καθώς ανταποκρίνεται ήδη στον στόχο του 2% του ΑΕΠ ετησίως ως χρηματοδότηση.
 
Ακόμη, το δημοσίευμα επικαλείται και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου στη Θεσσαλονίκη, όπου «επαίνεσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο πέρασμα των δεκαετιών». Μάλιστα, σημειώνει τις δηλώσεις του πως «θα κινηθούμε μαζί στο μέλλον» καθώς και πως «οι στρατιωτικές συμφωνίες επεκτείνονται και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι στρατηγικός εταίρος σε όλη τη Μεσόγειο».
 
Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας πως η περιοχή της Μεσογείου βρίσκεται στο επίκεντρο και άλλων μεγάλων δυνάμεων, με ειδική αναφορά στην επέκταση της Κίνας στην ανατολική Μεσόγειο, και την Ρωσία που «χρησιμοποιεί τη Συρία ως βασικό χώρο επιχειρήσεων για τις δραστηριότητές της στην περιοχή», ενώ τονίζει πως η Ελλάδα έχει μια μακροχρόνια σχέση με τη Ρωσία.
 
«Ανεξάρτητα από τα παραπάνω» καταλήγει το δημοσίευμα, η Ελλάδα «είναι ένα πολύ καλό στοίχημα» επικαλείται και πάλι αμερικανό αξιωματούχο.